Perşembe, Temmuz 09, 2015

Gümrükler Genel Müdürlüğünün 02.07.2015 tarihli 9005198 sayılı yazısı (Gümrük Müşavir veya Gümrük Müşavir Yardımcısının izin belgesi ile liman girişleri)


Gümrükler Genel Müdürlüğünün 02.07.2015 tarihli 9005198 sayılı yazısı (Gümrük Müşavir veya Gümrük Müşavir Yardımcısının izin belgesi ile liman girişleri)


T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : 82858591 /161.99
Konu : Liman Giriş Kartları
02.07.2015*9005198
İSTANBUL GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ
Kemeraltı Cad.Kalaycıoğlu İşhanı No:97 Kat:l-2-3
34425 Tophane-İSTANBUL

İlgi : a) 24.03.2015 tarihli 2015/1463 sayılı yazınız,

b) 17.06.2015 tarihli 8653175 sayılı yazımız.
İlgide kayıtlı yazılar konusu ile alakalı alarak İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünden alınan 25.06.2015 tarihli 3475 sayılı yazıda; Valiliklerinden alınan görüşler doğrultusunda, bir ilin Mülki İdare Amirinin vereceği liman giriş kartlarının ülke genelindeki tüm limanlara giriş izni vermesinin mevzuat değişikliği yapılmadan mümkün olmadığı ayrıca bu tür bir uygulamanın güvenlik zafiyeti yaratacağından söz konusu talebin Bakanlıklarınca uygun olarak değerlendirilmediği bildirilmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Kadir AYDIN

Bakan a.

Daire Başkan V.

İSTANBUL
GÜMRÜK
MÜŞAVİRLİĞİ
DERNEĞİ

Sayı :2015/1463-NA 24 Mart 2015

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE
ANKARA

Konu : Gümrük Müşavir veya Gümrük Müşavir Yardımcısının izin belgesi ile liman girişler hk.
Bilindiği üzere Gümrük Yönetmeliğinin Tanımlar Bölümü Madde 3'ün (ı) bendinde Gümrüklü Saha tarifi yapılarak Deniz Gümrük kapılarında bu yerlerle birlikte ilgili liman yönetmelikleri ile belirlenen liman sahası ve demirleme sahalarını kapsayan deniz ve kıyı alanları gümrüklü saha olarak tanımlanmıştır.
Gümrüklü sahalar ile liman sahaları gümrük işlemlerinin yoğun yapıldığı doğal ve zorunlu çalışma alanları olup, Gümrük Müşavir ve Gümrük Müşavir Yardımcılarının gümrük işlemlerini bu sahalarda yerine getirmek zorunda oldukları aşikardır.
Malumları olduğu üzere Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcıları için Bakanlıkça düzenlenip verilen izin belgeleri Gümrük Kanununun 227 nci maddesi hükümleri gereğince belli okulların belli bölümlerinden mezun olup, sicili temiz kimselere staj ve sınav gibi belli hassas aşamalardan geçilerek verilmektedir. Ayrıca Gümrük Müşavirlerinin her türlü gümrük işlemlerini takip ve sonuçlandıracağı Gümrük Müşavir Yardımcısının Gümrük İdarelerinde iş takibi yapabileceği, diğer taraftan Gümrük Yönetmeliğinin 557 nci maddesinde de "Geçici Depolama Yeri ve Antrepolara İş Takibi Amacıyla Girebilecekleri" kayıt altına alınmıştır.
Ancak, Sivil Hava Meydanları Limanlar ve Sınır kapılarında Güvenliğin Sağlanması, Görev ve Hizmetlerin Yürütülmesi hakkında Yönetmeliğin 7nci maddesinde, "Sivil Hava Meydanlarında, Limanlar ve Sınır Kapılarında görevli resmi ve özel kuruluşlara bağlı tüm personel ile araçlar için verilecek giriş kartları emniyet birimlerince gerekli güvenlik tahkikatı yapıldıktan ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik Daire Başkanlığındaki Kaçakçılık Bilgi Bankasından sorulduktan ve ilgili birimce tanzim edildikten 'sonra Mülki İdare Amirliklerince onaylanarak verileceği" düzenlenmiştir. Dolayısıyla liman sahasına giriş-çıkış işlemleri Mülki İdare Amirliklerince İlgili Yönetmeliğe göre yürütüldüğü belirtilmektedir. Liman sahalarına giriş için Mülki İdare Amirliği'nce düzenlenen Liman Giriş Kartlarının Türkiye genelinde tüm Limanlara girişi sağlamadığı bir Mülki İdare Amirliği'ne bağlı liman için düzenlenen Liman Giriş Kartının bir başka Mülki İdare Amirliği'ne bağlı Limanda geçerli olmaması, her değişik liman için ayrı bir kart çıkarma yükümlülüğünün bulunması nedeniyle buralarda hizmet veren Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcılarının zorluklarla karşılaşmalarına neden olmaktadır.
Açıklanan nedenlerle Gümrük Kanunu gereğince Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısı İzin belgesi sahibi üyelerimizin genellikle gümrüklü liman sahalarında iş takiplerinde zorluklar yaşadıkları, dolayısıyla Gümrük Kanunu gereği hassas aşamalardan geçerek izin sahibi olup iş takibi yapan üyelerimizin Gümrüklü Liman Sahalarına girişlerini mümkün kılacak düzenlemeler yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Yukarıda açıklanan kanun ve gerekçeler ışığı altında konunun Bakanlığımız kanalı ile İçişleri Bakanlığı'na intikal ettirilerek Meslektaşlarımızın bu uygulamadan istisna edilmesi düşünülmektedir.

Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısı üyelerimizin liman girişlerine ilişkin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesini teminen kotunun Makamlarınızca değerlendirilip, sonuçlandırılması hususunu takdir ve tensiplerinize arz ederiz.


Serdar KESKİN

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : 82858591/161.99
Konu : Liman Girişleri
17.06.2015*82858591
İSTANBUL GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ

İlgi: 24.03.205 tarihli 2015/1463 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı Gümrük Müşavir/Gümrük Müşavir Yardımcısının izin belgesi ile liman girişlerine ilişkin yazınızda talep edilen husus 13.05.2015 tarihli 7623382 sayılı yazımız ile İçişleri Bakanlığına intikal ettirilmiştir.
Bilgi edinilmesini ıica ederim.

Kadir AYDIN

Bakan a.

Daire Başkan V.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder