Salı, Mayıs 26, 2015

Referans Kıymet Uygulaması


Referans Kıymet Uygulaması ;

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : 85593407/165.04

Konu : Referans fiyat uygulaması

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi:
a) 02.06.2010 tarihli 12299 sayılı yazımız.
b) 01.04.2013 tarihli 6483 sayılı yazımız.

Bilindiği üzere, beyan edilen kıymetin gerçeklik veya doğruluğunun incelenmesinde kullanılan referans fiyatlar ilgi (b)’de kayıtlı yazımızda bildirilen esaslar çerçevesinde yayınlanmaktadır.
Referans fiyatlar, gümrük idareleri tarafından ithal eşyasının gümrük kıymeti esas değerler
olarak kullanılmamakta, kıymet tespitinde gümrük idaresinin beyanın gerçekliği ve doğruluğu
konusunda yapılacak incelemede kullanılmaktadır.
Söz konusu fiyatlar beyanın ayrıntılı incelenmesine gerek olup olmadığı yönünde yol gösterici mahiyettedir. Bu fiyatların doğrudan doğruya gümrük kıymeti olarak vergilendirmeye esas alınmaları, meri mevzuat hükümleri çerçevesinde mümkün bulunmamaktadır.
Genel Müdürlüğümüze intikal eden bilgilerden, beyan edilen gümrük kıymeti referans fiyat  uygulaması  kapsamında yayınlanan fiyatların altında olan ithalatlarda direkt olarak referans fiyatların gümrük kıymeti olarak esas alındığı ve buna göre ek tahakkuk ve para cezalarının düzenlendiği anlaşılmıştır. Ayrıca direkt olarak söz konusu fiyatlar esas alınarak yapılan ek tahakkuk ve bunlara bağlı para cezası kararları için yargı mercilerine başvurulması durumunda davaların tamamına yakını kaybedilmekte olup, bu durum uygulamanın amacı ile
örtüşmemektedir. İthal eşyasının gümrük kıymetinin nasıl tespit edileceğinin esasları Gümrük Yönetmeliğinin
44 ve müteakip maddelerinde düzenlenmiştir. İlk sıradaki kıymet belirleme yöntemi olan satış bedeli yöntemi, "gerçekte ödenen veya ödenecek fiyat"ın kıymet tespitinde esas alınmasına dayanmaktadır. Ancak, beyan edilen kıymetin gerçeklik veya doğruluğundan şüpheye düşülmesi durumunda izlenecek prosedür, 13/08/2012 tarihli 2012/29 sayılı Genelge'de açıklanmıştır.
Söz konusu mevzuat çerçevesinde; referans fiyat uygulaması kapsamında Bakanlığımız intranetinde yayınlanan bilgilerin, ithal eşyasının beyan edilen gümrük kıymetinin kontrolünde göz önünde bulundurulması gerekmekte olup, beyan edilen kıymetin referans fiyatın altında kalması durumunda 2012/29 sayılı Genelge uyarınca kıymet araştırmasına gidilmesi mümkün bulunmaktadır. Mezkur Genelge çerçevesinde yapılan kıymet araştırması
sonucunda beyanın kabul edilmesi veya reddedilmesi mümkündür. Beyanın kabulü halinde, satış bedeli yöntemine göre tespit edilen kıymet üzerinden gümrük işlemleri tamamlanması, beyanın reddedilmesi durumunda ise sırasıyla diğer kıymet tespit yöntemlerine geçilmesi gerekmektedir. Bu itibarla, Gümrük Yönetmeliği’nin 44. Maddesinde esasları belirlenen kıymet tespit yöntemleri sırayla uygulanmadan referans fiyatlar esas alınarak kıymet tespiti yapılmaması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Buna Göre ; 
Gümrük idaresince 02.06.2010 / 12299 yazının genel hükümler bölümünde; 'Referans fiyat hesaplaması yoluyla tespit edilen kıymetler doğrudan gümrük kıymeti olarak esas alınmayacak, risk analizi aracı olarak değerlendirilecektir. Beyan edilen kıymetin bu fiyatlardan düşük olması halinde 2006/6 sayılı Genelge çerçevesinde işlem yapılacaktır' ifadesi; Sonuç bölümünde ise; Kıymet Veri Bankasına hangi verilerin aktarıldığı, eşya grupları itibariyle giriş sayfasında belirtileceği  ifadesi yer almaktadır.
Aynı yazının 'Genel Hükümler' bölümünün 4.maddesinde; Referans fiyatlarla kıyaslama yapılırken, eşyanın ithaline ilişkin sözleşmenin tarihindeki cari fiyatlar ile ithal tarihindeki cari fiyatlar arasında farklılık oluşabileceği göz önüne alınarak, sevkıyatın söz konusu sözleşmeye istinaden gerçekleştirildiğinin anlaşılması kaydıyla, sözleşme tarihindeki fiyatların dikkate alınması, keza fiyat mukayesesi yapılırken sözleşme ve sevkıyat tarihlerinin farklı olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Denilmektedir.
Ancak Aşağıdaki tasarruflu yazıda ‘da detayları belirlendiği şekilde Referans fiyat uygulamasında yazıda belirtildiği şekilde hareket edilmesi de talimatlandırılmıştır." 


Konuyla İlgili Yorumlarımız ;
  1.       Referans fiyat esas alınarak beyana esas teşkil eden kıymetin oluşturulması , mükellefin gelecekte ürün kıymeti üzerine yapılacak olan “kıymet araştırmasında” emsal kıymeti oluşturacağı ve bunun bu şekilde yapılması mükellef ve idare lehine karşılıklı güven teşkil ettiren uygulama olarak değerlendirileceği
  2.       Yapılacak olan gümrük beyanı esnasında referans fiyat emsal alınarak “kıymet oluşturulmaması”  durumunda muayene memurlarının , beyanname kıymetinin  düşük olduğu gerekçesi  ile, kıymet noksanlığından hemen ceza tahakkuk ettirmesinin de yanlış olduğu , kıymetin oluşturulmasının 2012/29 sayılı genelge talimatları doğrultusunda yapılmasının esas olduğu belirtilerek, Referans kıymet’in ( Ürün için o dönem de uygulanan dünya cari fiyatı) emsal ve esas alınmadan oluşturulmuş olan kıymetin düşük olduğu tespit edilerek , idareye hitaben kıymet araştırılması talebinde bulunulması ve bu kıymet için Gümrük Yönetmeliğinin 44.ci maddesinde belirtilmiş olan kıymet  tespit yöntemlerinin sırasıyla uygulanmadan referans fiyatların esas alınarak fiyat tespiti yapılmaması gerektiği belirtilmiştir. 
  3.       Gerçek uygulamada ise idare’nin elinde  kıymet tespiti yapılacak eşya için dünya cari fiyatlarının belirlendiği hazır bir referans fiyat varken , sırasıyla G.Y 44.cü maddesi esaslarıyla kıymetin oluşturulamadığı tevsik edilerek , beyandan yüksek olan referans fiyat baz alınarak ceza tahakkuku yapılmaktadır.
Saygılarımla ,
Çetin Yılmaz

Gümrük Müşaviri 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder