Salı, Mayıs 10, 2016

Mersin Gümrük Müdürlüğünün 06.05.2016 tarihli 15849736 sayılı yazısı (İhracat İşlemleri hk.)


T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 
Mersin Gümrük Müdürlüğü
Sayı : 30680214-102.02
Konu : İhracat İşlemleri
06.05.2016 / 15849736
DAĞITIM YERLERİNE
İlgide kayıtlı yazımızda; Müdürlüğümüzde yapılan ihracat işlemleri ile ilgili aksaklıklara yer verilmiş ayrıca işlemlerin nasıl yürütüleceğine dair hususlar belirtilmiş olup, son zamanlarda söz konusu yazımızda belirtilen hükümlere bazı Gümrük Müşavirleri ve Nakliyecilerin yeterince riayet etmedikleri ve farklı uygulamalara neden oldukları tespit edilmiştir.
İlgide kayıtlı yazımızın üyelerinize tekrar duyurulması ile ayrıca konteynerle gidecek eşyaların ihracat beyannamelerinde, 19. kutucuğa (0) yazıldığı (konteyner beyanı yapılmadığı), bazı firmalarca da 19. kutucuğa (1) (konteynerle gidecek) işaretlenmesine rağmen konteyner numaralarının yazılmadığı bu beyanların özellikle MAVİ HAT kriterlerine göre işlem yürüten firmalar tarafından yapıldığı tespit edilmiştir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 26.01.2015 tarihli, 5482497 sayılı dağıtımlı yazılarında, konteyner numaralarının mutlak suretle beyannamenin 31 nolu hanesinde belirtilmesi, beyan etmeyenler hakkında Gümrük Kanunun 241 inci maddesinin tatbik edilmesi talimatlandırılmış olup, eksik ve yanlış konteyner beyanları redrese yoluyla düzeltilmektedir.
Bilindiği üzere Müdürlüğümüzde Konteyner ve Liman Takip Sistemi uygulamasına geçilmiş olup uygulamanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi açısından konteyner numaralarının beyannamenin kalem ekranında, konteyner sekmesine tam ve doğru yazılması ile sistemde kayıtlı konteyner numaralarının ise beyannamenin arka yüzüne yazıcıdan çıktı alınmasını (elle yazılmamasını), yükümlülerin bu konuda yeterli hassasiyeti göstermelerini,
Diğer taraftan, İhracat beyannamesinin onay aşamasında sistem tarafından veya onay memurunca KIRMIZI hatta sevk edilen ihracat beyannamelerinin muayeneye arz edilmeden, tekrar yeni bir beyanname düzenlendiği ve bu beyannamenin de SARI hattan işlem görmesi halinde eşyanın yurtdışı edildiği ve ileri tarihlerde beyannamenin iptali istenilmektedir. 4458 sayılı Gümrük Kanununun 64. maddesi ile Gümrük Yönetmeliğinin 123. maddesinde beyannamenin nasıl iptal edileceğine ilişkin hüküm bulunmakta olup, KIRMIZI hatta sevk edilen eşyalara ilişkin beyanname sonlanmadan aynı eşyaya ikinci bir beyanname düzenlenmemesini,
Açıklanan hususlara uymayanlar hakkında Adli ve İdari yönden işlem yapılacağını, konunun önemine binaen ilgide kayıtlı yazımız ile işbu yazımızın ilgili birimlere/derneğiniz üyelerine bildirilmesini arz/rica ederim.
Yılmaz DOKUMACI 
Gümrük Müdürü
DAĞITIM:
-Mersin Gümrük Müşavirleri Derneğine 
-Deniz Ticaret Odasına 
-Mersin Nakliyeciler Derneğine 
-MİP Mersin Liman İşletmesine 
-Gümrük Muhafaza Bölge Amirliğine


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder