Salı, Mayıs 28, 2019

EK MALİ YÜKÜMLÜLÜK VE İLAVE GÜMRÜK VERGİSİNDE MENŞEİ BELGESİ İBRAZI


Bilindiği üzere 24.05.2019 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile ; ‘’Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliği çerçevesinde eşyanın serbest dolaşım statüsünü tevsiken A.TR Dolaşım Belgesi ibraz edilmesi halinde, ithalata konu eşyanın menşeini belirleme konusunda Bakanlıkça belirlenen risk kriterleri uyarınca saptanan durumlar saklı kalmak kaydıyla, menşe şahadetnamesi aranmaz.’’ hükmü eklenmiştir.
-Bugün Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı ekte örneği bulunan yazı ile ‘’Bakanlıkça Belirlenen Risk Kriterleri’’ tanımı ve uygulaması açıklanmıştır. Buna göre eşyaya ilişkin menşe şahadetnamesinin gümrük idaresine ibraz edilip edilmeyeceği hususu Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri Sisteminde (BİLGE) Tarife Modülü kullanılarak görülebilecektir. Söz konusu modüle beyanname tescilinden önce yükümlü (ithalatçı firma gümrük müşaviri/ithalatçı) tarafından yapılması planlanan ithalat işlemine ilişkin bilgilerin girilerek, beyanname ekinde menşe şahadetnamesinin talep edilip edilmeyeceği belirlenecektir.
A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde ithal edilecek eşya için beyanname tescilinden önce menşe şahadetnamesinin istenip istenmeyeceğinin belirleneceği ve yükümlünün bu bilgiye sahip olacağından dolayı beyanname tescilinden sonra sistem tarafından menşe şahadetnamesi aranılması durumunda beyanname ekinde söz konusu belgenin ibrazı gerekmektedir.
-Görüleceği üzere söz konusu uygulama sistem içerisinde belirli risk kriterlerine göre tanımlanacağı için gümrük işlemlerinde zaman ve maliyet açısından sorun yaşamak adına firmamızda ki müşteri temsilcinizden sevkiyat bazında bilgi almanızı ve menşei ülke / ihracatçı ülke tarafından hazırlanmış olan menşei belgelerinin tedarik etmenizde fayda vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder