Cuma, Mayıs 17, 2019

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ / İHRACAT GENELGESİ


                  
Hatırlanacağı üzere, 04.09.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (No: 2018-32/48)” ile ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilmesi ve söz konusu bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılması diğer bir ifadeyle Türk Lirasına çevrilmesi zorunlu kılınmış ve uygulamanın 6 ay süresince (04.03.2019 tarihine kadar) geçerli olacağı düzenlenmiştir.
Bu Tebliğ uygulama süresi daha sonra yapılan düzenleme ile 6 ay uzatılmıştır. Buna göre, düzenleme 04.09.2019 tarihine kadar uygulanmaya devam edecektir.
                                                                                                                         
Ayrıca ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin T.C. Merkez Bankası Genelgesinde 10 Mayıs itibariyle değişiklikler yapılmış olup derç edilen yeni fıkralar aşağıda yer almaktadır.
-İhracat Bedelinin tahsili başlıklı 8.maddesine yeni fıkra eklendi;

"(7) İhracatçı firma dışındaki ithalatçı, tedarikçi, aracı vb. olan Türkiye’de yerleşik farklı firmaların yurt içi hesaplarına gönderilen ihracat bedellerinde; yurt dışından ihracat bedeli tutar kadar döviz veya Türk parası geldiğinin satış sözleşmesi, kesin veya proforma fatura, gümrük beyannamesi, banka hesap özeti gibi belgelerle tevsik edilmesi, 2018-32/48 sayılı Tebliğde yer alan süre ile ilgili hükümlere aykırılık oluşmadığının tespit edilmesi ile işlem ve kişilerle ilgili uluslararası yaptırımların dikkate alınması kaydıyla; anılan firmaların yurt içi hesaplarından döviz veya Türk parası cinsinden ihracatçının hesabına yapılan havalelerin ihracat bedeli olarak kabul edilerek alışının yapılması mümkündür."

-Efektif olarak getirilen ihracat bedelleri  başlıklı 12.maddesinin 4.fıkrasına aşağıdaki ekleme yapıldı;

"İhracatçının hesabına transfer edilen ihracat bedelinin, bankadan efektif olarak alınması halinde bu efektifin daha sonra aynı banka tarafından ihracat bedeli olarak alışının yapılması, serbest tasarruf edilen dövizin yurt dışı kaynaklı olduğunun satış sözleşmesi, kesin veya proforma fatura, gümrük beyannamesi, banka hesap özeti gibi belgelerle tevsik edilmesi, 2018-32/48 sayılı Tebliğde yer alan süre ile ilgili hükümlere aykırılık oluşmadığının tespit edilmesi ve başka bir bankaya yurt dışından geldiğine ilişkin yazı verilmediğinin tevsiki kaydıyla mümkündür"



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder