Cuma, Mayıs 24, 2019

GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Bugün Resmi Gazete ’de yayınlanan Gümrük Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilave gümrük vergisi ve ek mali yükümlülük uygulamalarında kullanılan ihracatçı beyanı uygulaması kaldırılmıştır. Menşei tevsikinin ancak menşei şahadetnamesi ile yapılacağı açıklanmıştır. Bununla beraber asıl önemli olan Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliği çerçevesinde eşyanın serbest dolaşım statüsünü tevsiken A.TR Dolaşım Belgesi ibraz edilmesi halinde, ithalata konu eşyanın menşeini belirleme konusunda Bakanlıkça belirlenen risk kriterleri uyarınca saptanan durumlar saklı kalmak kaydıyla, menşe şahadetnamesi aranmaz hükmü eklenmiştir. Değişikliğe ilişkin diğer notlar aşağıda olup Resmi Gazete tam metni ekte mevcuttur.


-Kağıtsız gümrük beyannamesi projesine  kapsamında İhracata ilişkin gümrük beyannamesinin beyan sahibi tarafından elektronik imza ile imzalanacağı ve bu beyannameye ilişkin gümrük idaresince gerçekleştirilen tüm işlemlerin de  elektronik imza ile yapılacağına ilişkin hükümler eklendi. 

-Menşe şahadetnamesi aranılacak haller başlıklı 38. maddesinde yapılan değişiklikle ilave gümrük vergisine veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi eşyanın serbest dolaşıma girişinde önlemin, ilave gümrük vergisinin veya mali yükümlülüklerin uygulanmaması için menşe şahadetnamesi ibraz edileceği hükümleri eklendi. Böylece bu eşyalar içinde menşe şahadetnamesinin sonradan ibrazı için teminatlı işlem yapılması sağlandı.

-Menşe şahadetnamelerinin incelenmesi ve sonradan kontrolü başlıklı 41. maddesinde yapılan değişiklikle ilave gümrük vergisine  tabi olan eşya için  de yükümlülerce yazılı olarak talepte bulunulması halinde, tahsil edilmesi gereken vergi veya diğer mali yükümlülükler emanet hesabına alınmak veya teminata bağlanmak suretiyle eşya  menşe araştırma sonucu beklenmeden teslim edilebileceği hükmü eklendi.

-Ticaret politikası önlemleri başlıklı 205. maddesinin başlığı  "Ticaret politikası önlemleri, ilave gümrük vergisi ve diğer mali yükümlülükler" olarak değiştirildi. Ayrıca bu maddeye eklenen yeni fıkrayla ilave gümrük vergisine veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi eşya için;A.TR Dolaşım Belgesi ibraz edilmesi halinde, ithalata konu eşyanın menşeini belirleme konusunda Bakanlıkça belirlenen risk kriterleri uyarınca saptanan durumlar saklı kalmak kaydıyla, menşe şahadetnamesi aranmayacağı hükmü getirildi.

 – Bu Yönetmeliğin;

a) 3 üncü ve 4 üncü maddeleri, yayımı tarihinden iki ay sonra,

b) Diğer madddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.


Yönetmelik Değişikliğine alakalı olarak;

-Ek mali yükümlülüğe tabi eşyanın A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde serbest dolaşıma giriş rejimi kapsamında yapılan ithalatında aranacak belgeleri (ihracatcı beyanı) düzenleyen 2017/10926 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yürürlüğe Konulan Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Tahsili Hakkında Kararın Uygulanmasına Dair Tebliğ,

-İlave gümrük vergisi kapsamındaki eşyanın A.TR dolaşım belgesi eşliğinde serbest dolaşıma giriş rejimi kapsamında yapılan ithalatında Avrupa Birliği veya Türk menşeli olduğunu gösteren  “İhracatçı Beyanı” ibrazını düzenleyen İthalatta Alınan İlave Gümrük Vergilerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (İthalat: 2017/4)
Uygulamaları yürürlükten kaldırdı.

Uygulamaları yürürlükten kaldırıldı










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder