Perşembe, Nisan 14, 2016

Gümrükler Genel Müdürlüğünün 08.04.2016 tarihli ve 15104973 sayılı yazısı (Özet beyanda eşya kodunun düzeltilmesi)

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : 40216608-102
Konu : Özet beyanda eşya kodunun düzeltilmesi
08.04.2016 /15104973
DAĞITIM YERLERİNE
Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden, özet beyanın eşya kodu bölümünde düzeltme yapılmak istenildiğinde, bazı gümrük idarelerinde muayene memuruna havale verildiği, muayene memurunca eşyanın tam tespitinin yapılması yanında genellikle labaratuvar analizi istenildiği anlaşılmaktadır.
Özet beyan işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen 2012/2 Sayılı Genelgenin 2 nci maddesinde, özet beyan eksiklik/fazlalık takibatı durumu hariç olmak üzere, özet beyan ve/veya orijinal manifesto ile konşimentolarda kayıtlı bilgiler arasında farklılık bulunması halinde, özet beyanda yapılacak düzeltmelerde, konşimentolarda yer alan bilgilerin esas alınacağı hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, özet beyanın Gümrük Yönetmeliğinin 10 no.lu ekindeki forma ve bu ekin doldurulmasına ilişkin açıklama notlarına uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bahse konu özet beyan formunda emniyet ve güvenlik amaçlı risk analizi yapılmasına imkan verecek şekilde eşyaya ilişkin genel bilgiler yer almakta olup açıklama notlarında da belirtildiği üzere eşya kodu bölümüne eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyonunun değil, tarife pozisyonunun girilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.
Bu çerçevede, özet beyan aşamasında detaylı beyan aşamasından farklı olarak mali kontrol yapılmadığı, emniyet ve güvenlik amaçlı kontrol yapıldığı ve eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyonunun değil, tarife pozisyonunun beyan edildiği dikkate alındığında, eşya kodunda düzeltme yapılmak istenilmesi halinde, eşya fiziki muayeneye tabi tutulmaksızın konşimento bilgilerinin esas alınması suretiyle düzeltme yapılması gerekmektedir.
Diğer taraftan, özet beyanın eşya kodu kutucuğunda yapılan düzeltmenin mali yönden risk unsuru içerebileceğinin düşünülmesi halinde, söz konusu eşyanın rejim beyanı aşamasındaki risk değerlendirmesinde gümrük idaresi tarafından bu husus dikkate alınarak gerekli işlemin yapılabileceği tabiidir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür V
DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder