Cuma, Nisan 29, 2016

Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Uygulanacak Teknik Düzenlemeler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (29.04.2016 t. 29698 s. R.G.) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:
MADDE 1 – 5/6/2007 tarihli ve 26543 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Uygulanacak Teknik Düzenlemeler Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte yer alan;
a) Akreditasyon: Laboratuvarların, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal veya uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre çalıştığının değerlendirilmesi ve yeterliliğinin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi işlemini,
b) EN: Avrupa Standartlarını,
c) ISO: Uluslararası Standardizasyon Kuruluşunu,
ç) Kanun: 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu,
d) Teknik düzenleme: LPG’nin niteliği ile LPG faaliyetlerinde kullanılan mekân, aksam ve hareketlerin tanımlanmasında TSE standartları ve diğer mevzuatla getirilen düzenlemeleri,
e) TS: Türk Standartlarını,
f) TSE: Türk Standartları Enstitüsünü,
ifade eder.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 6 – (1) LPG numune alma işlemi ve analizleri, sırasıyla TS, EN ya da ISO standartlarına uygun olarak yapılır.
(2) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığınca belirlenen ihtisas gümrüklerinden yurtiçine girişlerde, Kurumca belirlenen esaslara uygun olarak analiz yapılarak rapor düzenlenir ve bu raporlar Kuruma ve ilgili ithalatçıya ibraz edilir.
(3) Yurtiçi rafinerilerde üretilen LPG numunelerinin analizi, yurtiçi ve yurtdışı akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilmiş laboratuvarlarda yapılır.
(4) Rafinerici Lisansı sahipleri, piyasaya sırasıyla TS, EN ya da ISO standartlarına uygun LPG’yi arz etmekle yükümlüdür. Rafinerici Lisansı sahipleri ayrıca, dağıtıcı şirketlere ikmal ettikleri LPG’nin, ilgili standartlara uygun olarak yapılmış analizlere ilişkin raporları dağıtıcı şirketlere ve Kurumca talep edildiği takdirde Kuruma vermekle yükümlüdür.
(5) Dağıtıcı Lisansı sahipleri, bayilerine ve müşterilerine sevk ettikleri ürünün cinsini temsil edebilecek şekilde ve sırasıyla TS, EN veya ISO standartlarına uygun olarak alınacak numunelere, bu standartlarda belirtilen analizleri yapmak ya da yaptırmak, bu analizlere ilişkin raporları saklamak ve bu raporları dağıtıcılar arası ticaret kapsamında diğer dağıtıcılara, talep edildiği takdirde bayilerine ve Kuruma vermekle yükümlüdür.
(6) Kurum, denetim kapsamında ya da ihbar ve şikâyetler üzerine yapılacak incelemeler sonucunda; rafinerilerden, tüm dolum ve depolama tesislerinden, otogaz istasyonlarından, dökme LPG kullanıcılarının tesislerinden ya da LPG tüplerinden ilgili standartlara uygun olarak numune alınmasına ve bu numunelere ilgili standartlara uygun analizlerin yapılmasına karar verebilir.
(7) Yapılacak analiz ve testlerde, alınan numunelerin standartlara uygun olmadığı tespit edildiğinde Kanunun 16 ncı ve 17 nci maddeleri uygulanır.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
TarihiSayısı
5/6/200726543








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder