Perşembe, Haziran 25, 2015

2010/6 Sayılı Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğin Uygulama Usul ve Esasları Genelges

2010/6 Sayılı Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğin Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi
Bu Genelge, Ekonomi Bakanlığı'nın sayfasından alınmıştır.
İlgili olarak bakınız:
BİRİNCİ BÖLÜM
DAYANAK, AMAÇ VE KAPSAM
Dayanak
MADDE 1 - (1) Bu Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi, 2010/6 sayılı "Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" çerçevesinde hazırlanmıştır.
Amaç
MADDE 2 - (1) Bu Genelgenin amacı, 2010/6 sayılı Tebliğe ilişkin uygulama usul ve esaslarının belirlenmesidir.
Kapsam
MADDE 3 - (1) Bu Genelge, Türkiye'de sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan şirketler ile İşbirliği Kuruluşlarına 2010/6 sayılı Tebliğ çerçevesinde verilen desteklere ilişkin usul ve esasları kapsar.
Tanımlar
MADDE 4- (1) İşbu Genelgede, Tebliğ'in 4 üncü maddesinde belirtilen tanımlara ilaveten aşağıdaki tanımlar esas alınacaktır.
Proje: Türkiye Ticaret Merkezi kurmak ve işletmek amacıyla ortakları, kapsamı, süresi, bütçesi, uygulayıcıları, fizibilite raporu ile öngörülen çıktıları belirlenmiş faaliyetler bütününü, Proje Değerlendirme Komisyonu: Bakanlık temsilcilerinden oluşan ve bu Tebliğ kapsamındaki proje ve proje unsurlarına ilişkin değerlendirme yapan komisyonu ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
ŞİRKETLERİN DESTEKLENMESİ
Birim Kira Giderlerinin Desteklenmesi
MADDE 5 - (1) Kira desteği için; sınai ve ticari şirketler EK-1'de, ticari şirketler EK-2'de yer alan bilgi ve belgelerle üyesi oldukları İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine (İBGS), İşbirliği Kuruluşları ise EK-3'te yer alan bilgi ve belgelerle Bakanlığa başvurularını yaparlar.
(2) Sınai ve ticari şirketlerin başvurularında kapasite raporu ve yurt dışındaki birimlerinde sergiledikleri ürünlere ilişkin yurt içi marka tescil belgesi sunulması zorunludur. Kapasite raporu ile yurt dışındaki birimlerinde sergiledikleri ürünlere ilişkin yurt içi marka tescil belgesini sunmayan şirketler ticari şirket olarak kabul edilirler.
(3) Kapasite raporu sunan şirketin marka tescil belgesinin en az %51 ortaklık payının bulunduğu şirkete ait olması mümkündür.
MADDE 6- (1) Ticaret Müşavirlikleri/ Ataşelikleri, yurt dışı birime ilişkin ilk destek başvurusuna yönelik belgeleri onaylamadan önce ve destek devam ettiği sürece her destek yılı bitiminde söz konusu birimi yerinde inceler ve "Yurt Dışı Birim Yerinde İnceleme ve Değerlendirme Formunu (EK-8)" doldurarak söz konusu şirketin destek başvurusunda bulunduğu İBGS'ye iletirler. Ticaret Müşavirlikleri/ Ataşelikleri, İşbirliği kuruluşlarınca açılan yurt dışı birimlere ilişkin EK-12 formunu Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) gönderirler. Ticaret Müşavirlikleri / Ataşeliklerinin EK-8 veya Ek-12'de olumlu görüş vermesi söz konusu birimin 2010/6 sayılı Tebliğ çerçevesinde faaliyet gösterdiğini, ilgili birime ait kira tutarının rayice uygun olduğunu ve ilgili birimde Türk ürünlerinin pazarlandığını gösterir. Şirketlerin EK-8 için verdikleri bilgilerin doğru ve ispatlanabilir olması gerekmektedir. Ticaret Müşavirlikleri/Ataşelikleri gerekli gördükleri durumlarda verilen bilgilerin doğruluğunu gösterecek belgeleri (ithalat beyannameleri örnekleri vb.) isterler. Ticaret Müşavirlikleri / Ataşeliklerinin EK-8 veya EK-12'de olumsuz görüş bildirmeleri durumunda İBGS/Bakanlık ilgili birimi destek kapsamından çıkartır ve söz konusu birime ilişkin sonuçlandırılmayı bekleyen başvuruları değerlendirmeye almaz.
(2) İBGS, değerlendirmeye aldığı başvuruya ilişkin ilk destek başvurusunda ve destek devam ettiği sürece her destek yılı bitiminde Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği tarafından düzenlenmesi gereken EK-8 formunun bulunmaması durumunda ilgili Ticaret Müşavirliği / Ataşeliğinden söz konusu birime ilişkin EK-8 formunu talep eder.
(3) Bu Tebliğ kapsamındaki desteklerden yararlanan birimlerde, Türkiye'de üretilen ürünlerin pazarlanması gerekir. Pazarlanan ana ürünlerin Türkiye'de üretilmiş olması koşuluyla, ticari gereklilikler nedeniyle sınırlı miktarda tamamlayıcı ürün (aksesuar, yan ürün vb.) niteliğinde Türkiye'de üretilmeyen ürünlerin bulunduğu birimler de Ticaret Müşavirleri/Ataşeleri tarafından EK-8 formunda olumlu Türk Malı imajına katkı sağladığı yönünden raporlanması halinde desteklenir.
MADDE 7- (1) Kira desteği başvurularında (reyonlara ilişkin komisyon ödemeleri hariç) fatura ibrazı zorunlu değildir. Ödeme belgesinde kira ödemesinin hangi aya ait olduğunun açık olarak belirlenemediği durumlarda kiraya verenden fatura veya konuya ilişkin ödemelerin hangi aya ait olduğuna dair yazı alınması ve bu yazının Ticaret Müşavirlikleri/Ataşeliklerine onaylatılması gerekir.
(2) Distribütör tarafından gerçekleştirilen, hipermarketlerde ürünlerin teşhir edilmesi için kiralanan reyon bedeline ilişkin harcamaların desteklenebilmesi için söz konusu harcamaların distribütör tarafından şirket ya da şirketin yurt dışı şirketine fatura edilmesi ve şirket ya da şirketin yurt dışı şirketi tarafından distribütöre yapılan ödemenin bankacılık sistemi ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Distribütör ile üçüncü taraf arasında düzenlenen ve ilgili ülkede muteber olan belgelerin Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği 'ne onaylatılarak ibraz edilmesi zorunludur.
MADDE 8- (1) Bu Genelge kapsamında 6 (altı) ay ve daha fazla dönemi kapsayan kira ödemelerinin tek seferde yapılması halinde destek ödemesi "Yurt Dışı Birim Yerinde İnceleme ve Değerlendirme Formunun (EK-8 veya EK-12)" ibrazını müteakip gerçekleştirilir.
MADDE 9- (1) İşletme giderlerinin destek kapsamında bulunmaması nedeniyle, kira desteği için net kira tutarı ile işletme giderlerinin kira sözleşmesinde açık bir şekilde belirtilmesi veya kiraya verenden alınacak açıklayıcı bir yazının Ticaret Müşavirlikleri/Ataşeliklerine onaylatılarak İBGS'ye iletilmesi zorunludur.
MADDE 10- (1) Destek başvurusunda bulunulmuş bir yurt dışı birimin adresini değiştirmesi durumunda; taşınma tarihinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde adres değişikliğinin Ticaret Müşavirliği/Ataşeliğine bildirilmesi ve yeni birimin kira kontratının Ticaret Müşavirliği/Ataşeliğine onaya sunulması gerekmektedir. Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği adres değişikliğini, bildirim tarihini içeren bir yazı ile İBGS'ye/Bakanlığa bildirir. Bildirimin ve yeni birimin kira kontratının onaya sunulmasının 1 (bir) ay içerisinde gerçekleştirilmemesi durumunda eski birim kapatılmış sayılır ve Tebliğ'in 11 inci maddesi çerçevesinde işlem yapılır.
(2) Adres değişikliği durumunda yeni adresteki birim, eski adresteki birimin devamı olarak değerlendirilir.
MADDE 11- (1) Bu Genelge kapsamında ibraz edilen kira sözleşmesinde belirtilen ve aynı adreste bulunan birden fazla birim için (Örnek: Mağaza+Depo) ortak bir kira bedeli belirlenmiş ise, bu birimler tek birim olarak değerlendirilir ve hesaplama, limiti yüksek olan birime göre yapılır. (Örnek: Yukarıda verilen örnekte mağazanın limitleri esas alınır.)
(2) Aynı sözleşme ile bir mağaza zincirinin bir ya da birden çok mağazasında reyon kiralanması durumunda bu sözleşme konusu reyon veya reyonlar tek bir birim kabul edilir.
(3) Mağaza ya da marketlerde şirketlerin Türkiye'de üretilen ürünlerin satışının yapılması amacıyla kiraladığı belirli bölümler reyon olarak değerlendirilir.
(4) Cadde ya da alışveriş merkezleri içerisindeki koridorlar üzerinde Türkiye'de üretilen ürünlerin satışının yapılması amacıyla kiralanan kiosklar mağaza olarak değerlendirilir.
(5) Depo olarak belirli bir alan kiralamanın dışında birden çok şirkete depoculuk hizmeti veren şirketlerden depolama hizmeti alımı da depo kiralama olarak değerlendirilir.
MADDE 12- (1) Destek kapsamında bulunan ve destek ödemeleri devam eden şirketlerin kira sözleşmelerinin değişmesi durumunda yeni kira sözleşmesi Ticaret Müşavirlikleri/ Ataşelikleri'ne sunulur ve Ticaret Müşavirlikleri/Ataşelikleri söz konusu kira tutarının rayice uygunluğunu inceleyerek onaylar.
Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi
MADDE 13 - (1) Tanıtım desteği için; şirketler EK-4'te yer alan bilgi ve belgelerle üyesi oldukları İBGS'ye, İşbirliği Kuruluşları EK-13'te yer alan bilgi ve belgelerle Bakanlığa başvurularını yaparlar.
(2) İşbirliği Kuruluşları, kiracı üye şirketlerin 2010/6 sayılı Tebliğ'de sayılan şartlara haiz olduklarından ve mezkûr Tebliğ kapsamında sunacakları belgeler ile "İşbirliği Kuruluşu Başvuru Formunda" yer alan bilgilerin temininden ve doğruluğundan sorumludur.
MADDE 14- (1) Bu Genelge kapsamında yurt içinden temin edilen reklâm ve tanıtım malzemelerinin desteklenebilmesi için bunların bedelsiz ihracat yoluyla ya da iz bedeli üzerinden yurt dışına gönderilmesi gerekir. Bu ihracatlara ilişkin gümrük beyannameleri, detaylı bir şekilde düzenlenmiş kurye, kargo faturaları, çeki listesi vb. belgelerin tevsik edilmesi gerekir.
(2) Destek ödemesinin hesaplanmasında söz konusu malzemelere ilişkin satıcıdan alınan fatura bedelini aşmaması koşulu ile ödeme belgesi dikkate alınır.
(3) Türkçe ve/veya yurt içine yönelik yapılan tanıtım harcamaları destek kapsamında değerlendirilmez.
(4) Tanıtım faaliyetinin birden çok dilde yapılması durumunda; prodüksiyon harcamalarına ilişkin düzenlenen sözleşmede prodüksiyona konu tanıtımın hangi ülkelerde kullanılacağının belirtilmesi gerekmektedir. Prodüksiyon giderleri, katalogların yurtdışı edildiğinin ve ilgililere (distribütör, müşteri, vb.) gönderildiğinin ve tanıtım filminin yurtdışında yayınlandığının tevsik edildiği durumda desteklenir. Prodüksiyona konu tanıtımın Türkiye'de de kullanılmasının mümkün olması durumunda prodüksiyon giderlerine yönelik destek hesaplaması harcamanın %50'si üzerinden yapılır.
(5) Yapılan tanıtım faaliyetlerinde; yurt içi marka tescil belgesinde bulunmayan ve Türk Malı imajına zarar verecek şekilde, ülke menşeini farklı gösteren sembol, şekil, işaret veya ülke, şehir isimlerinin kullanılması durumunda ilgili tanıtım gideri desteklenmez.
(6) Yapılan tanıtım faaliyetlerine ilişkin faturalarda söz konusu tanıtım faaliyetinin niteliğinin belirlenebilir olması gerekmektedir. Destek talebinde bulunulan tanıtım faaliyeti ile fatura arasında ilişki kurulamaması durumunda söz konusu harcama kalemi desteklenmez.
(7) Yurt dışı birime bağlı olarak verilen tanıtım desteği, birimin kapanması ya da destek kapsamından çıkarılması halinde sona erer. Ancak, şirketin 4 yıl destek süresi içerisinde başka birimlere bağlı olarak ya da marka tesciline bağlı olarak tanıtım desteğinden faydalanması mümkündür. Yurt dışı birimin kapanması ya da destek kapsamından çıkarılması ve yurt dışında desteklenen başka bir birimin bulunmaması durumunda tanıtım desteği Tebliğin 14'üncü maddesi çerçevesinde uygulanır. Bu durumda, Tebliğin 13'üncü maddesi çerçevesinde verilmiş olan destek miktarı, 14'üncü madde kapsamında uygulanacak yıllık 250.000 ABD Dolarlık azami destek miktarından mahsup edilir.
(8) Yurt dışı birime bağlı tanıtım desteği, yurt içi şirketin yurt dışı birime ortaklık oranı dikkate alınarak hesaplanır.
MADDE 15- (1) Tek bir tanıtım faaliyeti kapsamında 10.000 ABD Doları'nın altında gerçekleştirilen faaliyetler için sözleşme aranmaz. 10.000 ABD Dolarının üstündeki sözleşmelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Sözleşmenin ABD Doları haricinde bir para biriminde düzenlenmiş olması durumunda söz konusu yabancı para birimi bu Uygulama Usul ve Esaslarının 28 inci maddesine göre ABD Dolarına çevrilerek sözleşme tutarı tespit edilir.
(2) Basılı ya da basılı olmayan dokümanlarla somut örneği sunulabilen veya yeterli açıklamanın faturada yer aldığı tanıtım faaliyetine ilişkin harcamaların desteklenebilmesi için sözleşme talep edilmeyebilir.
Yurt Dışı Marka Tescil Faaliyetlerinin Desteklenmesi
MADDE 16 - (1) Marka Tescil desteği için şirketler EK-5'te yer alan bilgi ve belgelerle üyesi oldukları İBGS'ye başvurularını yaparlar.
MADDE 17- (1) Bu Genelge kapsamında şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının aşağıda belirtilen giderleri desteklenir.
a) Yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka/patent bürosu hizmet, danışmanlık giderleri, markanın o ülkede başka bir şirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme vb. bütün zorunlu giderleri
b) Yurt dışında tescil ettirilmiş markalarının korunmasına ilişkin avukatlık vb. giderleri
(2) Marka tescil desteği verilebilmesi için yurt dışı marka tescil başvurusunun yapılmış olması yeterlidir.
(3) Marka yenileme giderleri destek kapsamında değildir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
TÜRKİYE TİCARET MERKEZLERİNİN DESTEKLENMESİ
Başvuru
MADDE 18- (1) Türkiye Ticaret Merkezlerine ilişkin Proje başvuruları EK-A'da yer alan Proje Başvuru Formu ile Bakanlığa yapılır.

(2) Proje, İşbirliği Kuruluşlarının üyelerinden gelen talepler dikkate alınarak oluşturulur.
Değerlendirme
MADDE 19- (1) Proje Değerlendirme Komisyonu, İhracat Genel Müdürü, ilgili İhracat Genel Müdür Yardımcısı, İhracat Genel Müdürlüğü Markalaşma ve Ar-Ge Destekleri Daire Başkanı ve proje uzmanından oluşur.
(2) Proje uzmanı, proje başvurusunu içerik, şekil ve bütünlük açısından inceler. Projenin niteliğine göre ilgili Kurum ve Kuruluşlardan görüş alınabilir. Komisyon, incelemenin ardından proje başvurusu yapan İşbirliği Kuruluşunu projeyi anlatmak üzere çağırabilir, projeyi onaylayabilir, projeye ilişkin değişiklik ve geliştirme önerilerinde bulunabilir veya projeyi reddedebilir.
(3) Projenin onaylandığı tarihten itibaren gerçekleştirilen giderler destek kapsamında değerlendirilir.
MADDE 20- (1) İşbirliği Kuruluşu tarafından, Türkiye Ticaret Merkezinde istihdam edilecek personel giderlerinin desteklenmesi için istihdam desteği ön onay başvuru formu (EK-D) doldurularak Bakanlığın onayına sunulur.
(2) İstihdam desteği kapsamındaki personel; İşletici Şirket genel müdürü, avukat, mali müşavir ile sektör uzmanından oluşur. İdari personel destek kapsamında değerlendirilmez.
(3) İstihdam desteği verilecek personelin; İngilizce veya o ülkenin resmi dilini konuşma ve yazma yeterliliğine sahip olması, konusunda yükseköğrenim görmüş ve en az 5 yıl iş tecrübesini haiz olması gerekmektedir.
(4) Bakanlık tarafından uygun görülen personelin, onay tarihinden itibaren gerçekleştirilen istihdam giderleri desteklenir.
(5) Kullanıcı şirketler, İşletici Şirkette istihdam edilen personelin hukuk, mali konular, pazarlama ve sunulan diğer hizmetlerinden istifade ederler.
Ödeme ve İzleme
MADDE 21 - (1) İşletici Şirketin Kullanıcı Şirketlere uygulayacağı kira tarifesi Bakanlığa ve Ticaret Müşavirliğine/Ataşeliğine bildirilir.
(2) Desteğe konu kira tutarı, 2010/6 sayılı Tebliğ'den yararlanamayacak şirketler için ayrılan alanlar düşülerek hesaplanır.
MADDE 22- (1) Tüm destek başvuruları EK-E'de yer alan ödeme talep formu ile yapılır.
(2) İlk destek başvurusunda ve her destek yılı bitiminde Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği tarafından Türkiye Ticaret Merkezi Yerinde İnceleme Raporu (EK-G); her destek yılı bitiminde TİM veya Türkiye'de kurulan şirket tarafından Faaliyet Raporu (EK-F) doldurularak Bakanlığa gönderilir.
(3) Bakanlık proje unsurlarını yerinde inceler ve değerlendirir.
(4) Yapılan izleme ve değerlendirmelerde, Türkiye Ticaret Merkezinde faaliyetlerin usulüne uygun ve onaylanan şekilde yürütülmediğinin tespiti halinde ilgili faaliyet desteklenmez.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ORTAK HÜKÜMLER
MADDE 23 - (1) Şirketlerin kira, tanıtım ve marka tescil harcamalarına ilişkin destek başvuruları başvuruda bulunulan İBGS tarafından, İşbirliği Kuruluşlarının kira ve tanıtım harcamalarına ilişkin destek başvuruları ile Türkiye Ticaret Merkezine ilişkin harcamalarla ilgili başvurular Bakanlık tarafından sonuçlandırılır.
(2) Kira desteğinin başlangıç tarihi olarak destek verilen ilk ay esas alınır. İlgili birimin desteği söz konusu aydan başlar ve 48 ay sonra biter.
(3) Destek kapsamındaki şirketlerin yurtiçi veya yurtdışı ortaklık yapıları ile İşbirliği Kuruluşlarının yurtdışında kurduğu şirketin, veya işletici şirketin ortaklık yapılarının destek oranının azalmasını ya da desteğin sonra ermesini gerektirecek şekilde değişmesi halinde değişiklik tarihinden itibaren 3 (üç) ay içerisinde şirketlerin üyesi oldukları İBGS’ye, İşbirliği Kuruluşlarının ise Bakanlığa bildirim yapmaları gerekir. Belirtilen şekilde ortaklık yapısı değiştiği ve 3 (üç) ay içerisinde bildirimde bulunmadığı tespit edilen şirketler/İşbirliği Kuruluşları destek kapsamından çıkarılır ve bekleyen başvuru dosyaları destek kapsamında değerlendirilmez.
MADDE 24 - (1) Başvuru sahipleri, EK'lerde belirtilen ilgili yurt dışı belgeleri bir dilekçe ekinde, harcamanın yapıldığı ülkede bulunan Ticaret Müşavirlikleri/Ataşeliklerine onaylattırırlar. Ticaret Müşavirlikleri/Ataşelikleri uygun gördükleri belgelerin üzerine "Süresinde başvurulmuş olup 2010/6 sayılı Tebliğ çerçevesinde aslına uygunluğu görülerek onaylanmıştır" şerhini düşüp, ad ve soyadı, imza ve tarih atarak belgeleri başvuru sahibine teslim ederler.
(2) Ticaret Müşavirlikleri/Ataşelikleri'nin bulunduğu ancak kadroların münhal olduğu yerlerde, Bakanlıkça görevlendirilen Bakanlık Temsilcisi, Müşavirlik/Ataşelik onayı gerektiren evrakı onaylar ve başvurulara ilişkin yerinde incelemeleri gerçekleştirerek, ilgili formları düzenler.
MADDE 24/A - (1) Ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde müracaatta bulunmak kaydıyla, eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmasını teminen ilgili İBGS/Bakanlık incelemesinin ardından şirkete/İşbirliği Kuruluşuna kayıtlı elektronik posta adreslerine bildirim yapmak suretiyle 3 ay içerisinde eksikliklerin tamamlanması istenir. Elektronik yolla tebligat, şirketin/İşbirliği Kuruluşunun elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde elektronik yolla tebligat yapılması mecbur kılınan bütün şirketlerin/İşbirliği Kuruluşlarının, 2010/6 sayılı Tebliğ kapsamındaki desteklerden faydalanmaları için, 31.12.2015 tarihinden sonra, kayıtlı elektronik posta (KEP) adreslerini bu Genelgenin ekinde yer alan taahhütnameyi (Ek 11) vermek suretiyle İBGS’ye/Bakanlığa bildirmeleri ve eksiklik bildirimlerinin bu adrese yapılması zorunludur. 31.12.2015 tarihinden sonra bu yükümlülüğü altı aylık müracaat süresi içerisinde yerine getirmeyen şirketlerin/İşbirliği Kuruluşlarının dosyası işlemden kaldırılır.
(2) 31.12.2015 tarihine kadar (bu tarih dahil) kayıtlı elektronik posta adresi ibraz edemeyen şirkete/İşbirliği Kuruluşuna yapılacak tebligatlar İBGS/Bakanlık kayıtlarındaki adreslere iadeli-taahhütlü mektup gönderilmek suretiyle yapılabilir. Posta ile bildirimin herhangi bir sebeple geri dönmesi durumunda 3 aylık eksik tamamlama süresi postanın geri gelme tarihinde başlatılır. İBGS/Bakanlık kayıtlarındaki adreslerinin güncel halde tutulması şirketin/İşbirliği Kuruluşunun yükümlülüğündedir.
(3) 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olmayan şirkete/İşbirliği Kuruluşuna yapılacak tebligatlar İBGS/Bakanlık kayıtlarındaki adreslere iadeli-taahhütlü mektup gönderilmek suretiyle yapılır. Posta ile bildirimin herhangi bir sebeple geri dönmesi durumunda 3 aylık eksik tamamlama süresi postanın geri gelme tarihinde başlatılır. İBGS/Bakanlık kayıtlarındaki adreslerinin güncel halde tutulması şirketin/İşbirliği Kuruluşunun yükümlülüğündedir.
(4) Bu fıkra kapsamında yapılacak tebligat neticesinde eksikliklerin tamamlanmaması durumunda başvuru dosyası işlemden kaldırılır.
MADDE 25 - (1) Bu Uygulama Usul ve Esaslarında belirtilen faaliyetlere ilişkin desteğe konu tüm ödemelerin, şirket veya İşbirliği Kuruluşu tarafından ya da bunların ilgili yurt dışı şirket veya şubeleri tarafından bankacılık sisteminde (EFT, swift, havale, çek ve şirket kredi kartı ile) yapılması gerekmektedir.
(2) Banka onaylı hesap ekstresi/dökümü (miktarın, kirayı ödeyenin ve ödemenin kiraya ilişkin olduğunun belirtilmesi kaydıyla) ödeme belgesi olarak kabul edilir. Çekle yapılan ödemelerde çekin fotokopisi ile birlikte çekin ödendiğine ilişkin banka kayıtlarının da ibraz edilmesi gerekir. Müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde kredi kartı ekstresinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
MADDE 26 - (1) İBGS, her destek yılı başlangıcında, kira desteği başvurusunda bulunan şirketlerin faal olduğunu ve Tebliğin amacına uygun faaliyet gösterdiğini tespit etmek amacıyla, ihracat ve ithalat verileri ile yurt içi şirkete ilişkin son 6 (altı) aya dair Aylık Prim Hizmet Bildirgesi ve son iki döneme ait geçici vergi beyannamelerini ya da son iki aya ilişkin KDV beyannamelerini ve bu beyannamelere ilişkin tahakkuk fişlerini inceleyerek "Yurt İçi Şirket Değerlendirme Formu"nu (EK-7) doldurur. İBGS, gerek görmesi halinde yurt içi birimi yerinde inceleyebilir.
(2) EK-7 formunda kullanılacak ihracat verileri İBGS kayıtlarından alınır. Destek başvurusu yapan şirketin ihracatı başka bir şirket üzerinden yapması halinde İBGS, söz konusu ihracata ilişkin gümrük beyanname örneklerini talep eder. İthalat verileri için, İBGS'nin resmi bir veri kaynağına doğrudan erişimi bulunmuyorsa, Şirket Başvuru Formu'nda beyan edilen bilgiler kullanılır.
(3) Desteklenecek şirketlerin faal olması (yurt içi şirkette istihdam edilen en az bir kişiye ait son altı aya dair Aylık Prim Hizmet Bildirgesinin sunulması ve vergiye konu ticari işlemlerinin bulunması) gerekir. Faal olmadığı ya da Tebliğin amacına uygun faaliyet göstermediği tespit edilen şirketlerin destek başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
(4) Destek talebine konu yurtdışı birimin Türkiye'ye ithalata yönelik faaliyetlerde de kullanılması halinde bu birime ilişkin giderler desteklenmez.
(5) Şirketlere kira ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin verilecek yıllık destek tutarı, Türkiye’den söz konusu ülkeye yapılan yıllık ihracatının (destek başvuru dönemiyle aynı takvim yılına ait) yarısından fazla olamaz. Bu hüküm ilk destek yılı için uygulanmaz.
(6) Şirketin ihracat değerleri değerlendirilirken, toplam ihracat değerleri de göz önünde bulundurulmakla birlikte, faaliyetlerin gerçekleştiği ülkeye yapılan ihracat değerleri esas alınır.
MADDE 27- (1) 2010/6 sayılı Tebliğ kapsamında desteklenen şirketlerin yurtdışı birimlerinde, birden çok sayıda marka bulunması halinde, bu marka sayısının en az yarısının 2006/4 sayılı Tebliğ kapsamına alınmamış markalar olması şartıyla destek hesaplaması; 2006/4 sayılı Tebliğ kapsamına alınmış söz konusu birimdeki markalar dışındaki markaların sayısının toplam marka sayısına oranlanması suretiyle yapılır.
İlave Destek Oranları
MADDE 28 - (1) Bu Genelge kapsamında ilave destek verilecek "Hedef ve Öncelikli Ülkeler" EK-9'da, ilave destek verilecek iller ve destek oranı ise EK-10'da yer almaktadır.
(2) Bir tanıtım faaliyetinin ya da marka tescilinin birden çok ülkeyi kapsaması durumunda, söz konusu ülkelerin tamamının "Hedef ve Öncelikli Ülkeler" listesinde yer alması halinde ilave destek oranı uygulanır.
(3) Tüm kira, tanıtım ve marka tescil faaliyetlerine ilave destek oranları uygulanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
DİĞER HÜKÜMLER
Ödeme
MADDE 29- (1) İnceleme neticesinde destek ödemesi yapılabilmesi için, destek kapsamındaki şirketin Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunup bulunmadığına ilişkin belge talep edilir.
(2) Şirketin anılan kurumlara vadesi geçmiş borcu bulunmadığına dair belge sunulması halinde, uygun görülen hak ediş miktarına ilişkin ödeme talimatı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına, bilgi yazısı ise destek ödemesinin yapılacağı şirkete gönderilir.
(3) Destek ödemesi yapılacak şirketin borcunun bulunduğunun tespit edilmesi halinde mahsup işlemi yapılır. Söz konusu borçların mahsup edilebilmesi için, iki kurumdan birine borcun bulunması ya da iki kuruma da borcunun bulunması durumunda toplam hak ediş ödemesinin toplam borç tutarına eşit veya bu tutardan fazla olması gerekir.
(4) Bakanlık İşbirliği Kuruluşu, TİM, TİM'in Türkiye'de kurduğu şirket, TİM ile diğer İşbirliği Kuruluşu/Kuruluşları ortaklığında Türkiye'de kurulan şirket tarafından gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin Bakanlığa ibraz edilen belgeler üzerinde yapacağı inceleme neticesinde ödenmesini uygun gördüğü hakediş miktarına ilişkin ödeme talimatını, destek başvurusunda bulunan İşbirliği Kuruluşu, TİM, TİM'in Türkiye'de kurduğu şirket, TİM ile diğer İşbirliği Kuruluşu/Kuruluşları ortaklığında Türkiye'de kurulan şirket tarafından Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan borçları bulunmadığına dair belgenin ya da sosyal güvenlik borçları yeniden yapılandırılmış ise yeniden yapılandırma sözleşmesine uyulduğuna ilişkin belgenin Bakanlığa ibrazını müteakip söz konusu İşbirliği Kuruluşuna, TİM'e, TİM'in Türkiye'de kurduğu şirkete, TİM ile diğer İşbirliği Kuruluşu/Kuruluşları ortaklığında Türkiye'de kurulan şirkete ödeme yapılmasını teminen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na, bilgi yazısını ise destek ödemesinin yapılacağı tarafa gönderilir.
(5) İşbirliği Kuruluşu, TİM, TİM'in Türkiye'de kurduğu şirket, TİM ile diğer İşbirliği Kuruluşu/Kuruluşları ortaklığında Türkiye'de kurulan şirketin borcunun bulunduğunun tespit edilmesi halinde mahsup işlemi yapılır. Söz konusu borçların mahsup edilebilmesi için, iki kurumdan birine borcun bulunması ya da iki kuruma da borcunun bulunması durumunda toplam hak ediş ödemesinin toplam borç tutarına eşit veya bu tutardan fazla olması gerekir.
MADDE 30 - (1) "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca Alım Satıma Konu Olmayan Bilgi Amaçlı Kur Tablosu'nda" yer almayan ülke para birimleri ABD Doları'na çevrilirken www.oanda.com sitesi kurları esas alınır.
Geçici Madde 1- (1) 2010/6 sayılı Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında henüz sonuçlandırılmamış başvurular bu Uygulama Usul ve Esasları Genelgesine göre sonuçlandırılır.
EKLER
Başvuruda İbraz Edilecek Belgeler
Türkiye Ticaret Merkezleri Başvurusunda İbraz Edilecek Belgeler
İşbirliği Kuruluşları Tarafından İbraz Edilecek Belgeler
Şirketler Tarafından İbraz Edilecek Belgeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder