Salı, Haziran 30, 2015

Gümrüklerde tarihi skandal

Bugün yayınlandı. Mert Taşçılar yazdı...


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği (YGM) sistemini kaldırdı. Bu sabah Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre artık "Yetkilendirmiş Gümrük Müşavirliği" yerine "Gümrük memuru" kullanılacak.
Söz konusu değişiklikten Gümrük Bakanı Yardımcısı ve Bakanlık Müsteşarı'nın haberinin olmadığı da öğrenildi.
Bu kararla birlikte Gümrük Bakanlığı 145.2 milyar liralık ithal malın Türkiye'ye girişinde kontrolü özel şirketlerin eline verdi. Son olarak gümrüklerdeki denetleme sorunu, 17-25 Aralık soruşturmasında uçak dolusu altının Reza Zarrab aracılığıyla Türkiye'ye sokulmak istenmesiyle gündeme gelmişti.
Aslında tartışma Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin 2 Aralık 2014’te Resmi Gazete’de tebliğ yayınlayarak Ekim 2008 yılında yürürlüğe giren YGM sistemini kaldırmak istemesiyle başladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndaki üst düzey tüm bürokratlar bu kararın alınmaması gerektiğini söylemesine karşın Canikli kararından dönmedi. Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği de bu tebliğe dava açtı. Mahkeme, tebliğden bir ay sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bakanlık bu karara karşı Danıştay’da, yürütmeyi durdurmanın iptali istemiyle karşı dava açtı. Danıştay iptal istemini reddederek yürütmeyi durdurma kararının doğru olduğuna hükmetti.
Ancak Bakanlık bu kararı hiçe sayarak bu günkü Resmi Gazete'de yönetmelik değişikliğini yayımladı. Değişikliğe göre artık "Yetkilendirmiş Gümrük Müşavirliği" yerine "Gümrük memuru", “yetkilendirilmiş gümrük müşavirince düzenlenecek rapora istinaden” ibaresi yerine “gümrük idaresince” ifadelerini getirdi.
RÜŞVETE AÇIK HALE GELDİ
YGM’lerin kaldırılmasıyla birlikte özel antrepolardaki denetim memurlarının sürekli bir denetim yapamayacakları için imza yetkilerini "belli bir ücret karşılığında" devretmesi tehlikesinin ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu durumda da özel antrepo sahiplerinin istedikleri malların giriş ve çıkışlarını sağlayabilecekleri ve buna göre fatura düzenleyebilecekleri dile getiriliyor.
Bu düzenlemeyle birlikte, yol yemek ve hizmet bedeli ücretini devletten alan gümrük memurları artık bu masraflarını antrepoyu işleten özel firmalardan alacak. Ancak burada verilecek rakam için herhangi bir kıstas belirlenmediği için yol, yemek ve hizmet bedeli adı altında rüşvet alınmasının da kararla birlikte yolu açıldığı dile getiriliyor.
Bu kapsamda 15 Ocak 2015 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyıldız tarafından genelge yayınlanmıştı. Genelgede, “Antrepolarda görevlendirilen memurların antrepolara gidiş dönüş ulaşımı ile gerektiğinde yemek ihtiyacı antrepo işleticileri veya kullanıcıları tarafından karşılanacak olup işletici ve kullanıcılar tarafından söz konusu giderler için gümrük idaresine herhangi bir ödeme yapılmayacaktır” denilmişti.
Mert Taşçılar
Odatv.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder