Cuma, Şubat 19, 2016

Süs Bitkileri İthalat Uygulama Genelgesi (2016/3)

Süs Bitkileri İthalat Uygulama Genelgesi (2016/3)
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Genelgenin amacı; süs bitkileri üretimi yapan işletmelerin ve bu Genelge kapsamında belirtilen kullanıcıların ihtiyacı olan kaliteli tohum, aşı gözü, aşı kalemi, çelik, fide, fidan gibi çoğaltım materyalinin ve doğrudan satış amacıyla kullanılacak süs bitkilerinin ithalatı ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Genelge; 31/12/2015 tarihli ve 29579 sayılı Resmi Gazete (4.Mükerrer)’de yayımlanan 2016/5 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğinin Ek-3 listesinde yer alan G.T.İ.P. numaralarından süs bitkileri ithalatı için kullanılan ve Ek-1’de belirtilen G.T.İ.P. numaralarına verilecek ithalat ön izni ile ilgili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Genelge 3/6/2011 tarihli ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 18/3/2010 tarihli ve 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu, 15/1/2004 tarihli ve 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ve bu Kanunlara istinaden çıkarılan ikincil mevzuat, 27/4/1996 tarihli ve 96/8125 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES), 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Doğal Çiçek Soğanlarının Üretimi, Doğadan Toplanması ve İhracatına İlişkin Yönetmelik ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2016/5) hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Genelgede geçen;
a) Araştırma kuruluşu: Bitki çeşitlerinin ıslahı veya bulunması ve geliştirilmesi ile ilgili faaliyet gösteren, nitelikleri ve çalışma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenen kamu kurum ve kuruluşları veya özel kuruluşları,
b) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
c) BÜGEM: Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünü,
ç) CITES: Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmeyi,
d) G.T.İ.P.: Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu,
e) Genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO): Modern biyoteknolojik yöntemler kullanılmak suretiyle gen aktarılarak elde edilmiş, insan dışındaki canlı organizmayı,
f) Süs bitkisi: Doku kültürü de dahil olmak üzere farklı yöntemler kullanılarak estetik, fonksiyonel ve ekonomik amaçlarla üretilen/çoğaltılan/büyütülen bitkiyi,
g) Tohumluk sertifikasyon müdürlükleri: Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Adana, Antalya, Beydere, Çayırova, Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürlükleri ile Karacabey Fidan Fide Test Merkezi Müdürlüğünü,
ğ) Yetki devredilen Bakanlık il müdürlükleri: Adana, Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir, Mersin, Sakarya ve Yalova Bakanlık İl Müdürlüklerini,
h) Yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu: Tohumluk üretici belgesine sahip, ilgili alt birliğe üye ve Bakanlık tarafından yetkilendirilen gerçek veya tüzel kişileri, ifade eder.

Süs bitkileri ithal etmeye yetkili kişi ve kuruluşlar
MADDE 5 – (1) Bu Genelge kapsamında aşağıdaki kişi, kurum ve kuruluşlar süs bitkileri ithal edebilir.
a) Yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşları. 15/5/2009 tarihli ve 27229 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliğinin 15 inci maddesine göre düzenlenen Süs Bitkisi Üretici Belgesine istinaden alınacak Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu Belgesine sahip kuruluşlar. Ek 1’de belirtilen süs bitkilerini, çim bitkisi rizom ve stolonları ile süs bitkisi amacıyla kullanılacak ıtri ve tıbbi bitkilerin çoğaltım materyallerinin ithalatını, üretim veya ticari amaçlı olarak yapabilirler.
b) Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine göre düzenlenen üretici belgesine istinaden alınacak Yetkilendirilmiş Tohumcu Kuruluşu Belgesine sahip kuruluşlar. Bu kuruluşlar G.T.İ.P. numarası 1209 30 00 00 00 ve 1209 99 91 00 00 00 olan süs bitkileri tohumlarını, 0601 grubunda yer alan çim bitkisi rizom ve stolonlarını, Ek -1 yer alan 1209 29 80 00 18 GTİP numarası ile belirtilen türlere ait tohumlar ile ıtri ve tıbbi bitkilerin çoğaltım materyalini süs bitkisi amacıyla pazarlamak üzere ithal edebilirler.
c) Araştırma kuruluşu, sertifikasyon kuruluşları ve üniversiteler ile bitki ıslahçı hakları başvurusunda bulunan kuruluşlar ve başvuru sahiplerinin ülkemizdeki temsilcileri. Bu kuruluşlar sadece araştırma geliştirme, test, deneme veya demonstrasyon amaçlı ve gen bankasına materyal temini için süs bitkisi ithalatı yapabilir.
İthalat ön izni düzenleyecek kuruluşlar
MADDE 6 – (1) Bu Genelge kapsamındaki ihracat amaçlı ithalat hariç, ithalat ön izin işlemleri, tohumluk sertifikasyon müdürlükleri ve yetki devredilen Bakanlık il müdürlükleri tarafından yürütülür.
(2) İhracat amaçlı ithalat ön izin işlemleri BÜGEM tarafından yürütülür.
(3) Bu genelgede tarif edilmemiş ve ortaya yeni çıkabilecek ithalatlarda; ithalat şartlarının belirlenmesi ve ön izin işlemleri BÜGEM tarafından yürütülür.
İthal edilecek süs bitkilerinde aranacak şartlar
MADDE 7 – (1) Bu Genelge kapsamında ithal edilecek süs bitkileri 30/4/2015 tarihli ve 29342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Süs Bitkileri ve Çoğaltım Materyallerinin Üretimi ve Pazarlamasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olacaktır.
(2) 12/1/2011 tarihli ve 27813 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan süs bitkisi türlerinin ithal edilmesi, ticaretinin yapılması ve depolanması durumunda söz konusu yönetmelikteki esaslara uyulur.
(3) 3/12/2011 tarihli ve 28131 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitki Karantinası Yönetmeliği’nin Ek-3 ünde yer alan listedeki türlerden bu Genelge kapsamında yer alanlara ithalat ön izni düzenlenmez.
(4) Genetik yapısı değiştirilmiş organizma içeren (GDO) tohumlukların/bitkilerin ithalatı yasaktır. Bu konu ile ilgili iş ve işlemler Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde değerlendirilir.
CITES ve doğal çiçek soğanları
MADDE 8 – (1) CITES Sözleşmesine ilişkin uygulamalar, 27/12/2001 tarihli ve 24623 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmenin Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre yapılmakta olup ek listeler Ekonomi Bakanlığı tarafından tebliğ ile yayımlanır. Herhangi bir ıslah yöntemiyle ıslah edilmiş ve doğal türlerinden farklılaştırılmış olan türler hariç, CITES Sözleşmesi kapsamına giren türlerin ithalat izinleri BÜGEM tarafından verilir. CITES sözleşmesi gereği CITES ek listelerinde yer alan tür ve alt türlerin ithalatında, ihracatçı ülkenin yönetim mercilerince düzenlenmiş orijinal CITES Belgesi aranır. Ayrıca, ithal edilmek istenilen bitkinin, bu listede yer alan Familya içinde yer alması halinde; tür ve alt tür isimleri ile menşeinin mutlaka fatura/proforma faturada belirtilmesi gerekir.
(2) Doğal Çiçek Soğanlarının 2016 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2015/47) kapsamında yer alan doğal çiçek soğanlarının ithalat izinleri ile yeniden ihracata yönelik doğal çiçek soğanlarının ithalat izinleri BÜGEM tarafından verilir.
Çoğaltım ve ticari amaçlı ithalat
MADDE 9 – (1) Yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşları, çoğaltım veya ticari amaçlı süs bitkisi ithal edebilir.
Araştırma, geliştirme ve deneme amaçlı ithalat
MADDE 10 - (1) Özel sektör araştırma kuruluşu olmayan yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşları, denemelerini herhangi bir kamu veya özel sektör araştırma kuruluşuna veya üniversitelerden birine yaptırmak kaydıyla ithalat yapabilirler. Denemeyi yapacak olan araştırma kuruluşu veya üniversiteden alınan, Taahhütname I (Ek–4), ithalat ön izin başvurusunda ibraz edilir. Ancak demonstrasyon amaçlı ithal edilen tohumluklarda Taahhütname I (Ek–4) istenmez.
(2) Araştırma kuruluşu/ Sertifikasyon kuruluşları/Üniversitelerin kendilerine ait bilimsel amaçlı araştırma projelerinde kullanılmak üzere, proje örneğinin ilgili kuruluşa ibraz edilmesi kaydıyla, ithal edilecek çoğaltım materyallerine projede belirtilen miktarda “Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu” belgesi aranmaksızın ithal izni verilebilir.
Teşhir ve hibe amaçlı ithalat
MADDE 11 – (1) Fuar kapsamında teşhir ve tanıtım amaçlı olarak; sergi sonunda ihracatçı ülkeye bitkilerin iade edilmesi, materyallerin gümrükten girişi ve çıkışı sırasında karantina kontrollerinin materyali getiren kişi veya kuruluş tarafından yaptırılması ve ticari amaçla kullanılmayacağının taahhüt edilmesi şartıyla ithalat ön izni verilebilir. İthalatı yapan kişi veya kuruluşlardan “Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu” belgesi aranmaz ancak ithalatı yapan kişi veya kuruluşlar söz konusu ithalat işleminin tüm aşamaları için ilgili tohumluk sertifikasyon müdürlüğünü veya Bakanlık il müdürlüğünü bilgilendirmekle yükümlüdür.
(2) Kamu kuruluşlarının ticari amaçla olmayan (hibe, hediye vb.) ithalatlarında “Yetkilendirilmiş Tohumculuk Kuruluşu” belgesi aranmaz. Söz konusu kuruluşun ithal etmiş olduğu materyal, kuruluşun ithalat sırasında beyan etmiş olduğu alana tohumluk sertifikasyon müdürlükleri veya Bakanlık il müdürlüğü teknik elemanları gözetiminde dikilir.
İhracat amaçlı ithalat
MADDE 12 – (1) Bu kapsamda ithalatı yapılan süs bitkilerinin tamamının 2 (iki) yıl içinde ihracatı zorunludur.
(2) İhracata yönelik ithalat sonrasında gerçekleştirilen bitkisel ürün veya tohumluk ihracatına ilişkin gümrük çıkış beyannamesinin aslı, ithalat ön iznini düzenleyen kuruluşa ibraz edilir.
Koruma altındaki çeşitlere ait tohumlukların ithalatı
MADDE 13 – (1) 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun hükümlerine göre, koruma altına alınan bir çeşidin tohumluklarının ithalatında korunan çeşidin hak sahibi yetkilidir. Bu tür tohumlukların hak sahibi dışındaki kişi veya kuruluşlar tarafından ithal edilebilmesi için hak sahibinin izni gereklidir.
(2) Yurt dışındaki hak sahiplerinin temsilcisi olarak ıslahçı hakkı başvurusunda bulunan kuruluşlar bitki çeşitleri bülteninde ilan edilen çeşitlerin teknik inceleme miktarları için deneme miktarı kadar tohumluğu yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu olmadan ithal edebilir.
Süs bitkileri ithalinde istenecek belgeler
MADDE 14 – (1) İthalat başvurusu sırasında aşağıdaki belgeler istenir.
a) Müracaat dilekçesi (Ek–2)
b) Kontrol Belgesi (Ek–3): 2015/5 sayılı Tebliğ esas alınarak düzenlenir (3 nüsha). Kontrol Belgesi 6 (altı) ay geçerli olup, bu süre uzatılamaz. Her bir kontrol belgesi için ayrı ayrı ithalat ön izin başvurusu gerekir. Kontrol belgesinde ithal edilecek materyalin G.T.İ.P. numarası 12’li (onikili) olarak belirtilmelidir.
c) Fatura/Proforma Faturanın aslı veya ithalatçı firma tarafından onaylanmış sureti (3 (üç) nüsha) ve Türkçe tercümesi. Fatura/Proforma faturada bulunması gereken hususlar şunlardır:
1) Fatura/Proforma faturanın tarih ve sayısı (Tarihi 6 (altı) aydan daha eski olamaz),
2) İthal edilecek materyalin tür ve çeşit ismi,
3) İthal edilecek materyalin G.T.İ.P. numarası,
4) İthal edilecek materyalin miktarı ve parasal değeri,
5) İthalatçı firma adı, yetkili imza ve kaşesi,
6) İhracatçı firmaya ait iletişim bilgileri.
ç) Tohumluğun genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) olmadığına dair belge:
1) İthalatçı kuruluştan Taahhütname II (Ek–5) istenir.
2) İhracatçı kuruluş ise, bu beyanını fatura/proforma fatura üzerinde veya ayrı bir belge ile belirtebilir.
3) İhracatçı firma tarafından belgelendirilemediği durumlarda, GDO’dan arî olduğunu belgeleyen analiz raporu istenir.
d) İthalat ön izin başvuru ücretinin yatırıldığına dair belge.
e) Taahhütname III (Ek- 6) (İhracata yönelik ithalatta alınacaktır)
(2) Müracaat dilekçesi, kontrol belgesi, fatura/proforma fatura ve diğer belgelerde, firma yetkilisinin ismi, kaşesi, tarih ve imzası bulunmalıdır. Bütün belgeler aynı yetkili tarafından imzalanmış olmalıdır.
(3) İthalat başvurusu sırasında belgelerden herhangi biri eksik ise müracaatlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
(4) Araştırma kuruluşu, sertifikasyon kuruluşları ve üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek deneme amaçlı süs bitkisi ithalatında karşı taraftan fatura/proforma faturanın temin edilememesi halinde faturada bulunması gereken hususları içermesi şartıyla düzenlenecek belge kabul edilir.
İthalat ön izin yazısının düzenlenmesi
MADDE 15 – (1) Bu Genelge çerçevesinde, uygun bulunan talepler için düzenlenecek ithalat ön izin yazılarında; müracaat tarihi, materyalin hangi ülke ve firmadan ithal edileceği, fatura/proforma faturanın tarihi varsa sayısı, tür adı, miktarı, parasal değeri, ithal amacı ve giriş gümrük müdürlüğü belirtilir.
(2) Uygun görülen ithalatlara ait kontrol belgeleri yetkili kurum yöneticisi tarafından imzalanır.
(3) İthalat ön izin yazısının paraflı suretine, ithalata konu olan belgeler eklenerek dosyasında muhafaza edilir. İkinci surete kontrol belgesi ve fatura/proforma faturanın birer sureti eklenerek, giriş gümrük kapısından sorumlu olan zirai karantina müdürlüğüne veya zirai karantina müdürlüğü bulunmayan yerlerde ise, il müdürlüğüne gönderilir. Üçüncü sureti ise, kontrol belgesi ve fatura/proforma faturanın birer sureti eklenerek ithalat talebinde bulunan firmaya iletilir.
Yükümlülükler
MADDE 16 - (1) İthalat ön izni düzenleyen kuruluşlar, Tohumluk İthalatı İstatistik Bilgi Cetvelini (Ek – 7) her ayın ilk haftasında düzenleyerek BÜGEM’ e gönderir.
(2) İthalatçı kuruluş fiili ithalat miktarını ithalat ön iznini düzenleyen kuruluşa bildirir. İthalat işleminin gerçekleştirilememesi durumunda, daha önce firmaya verilmiş olan tüm belgeler eksiksiz olarak, ithalat ön izin başvurusunun yapıldığı kuruluşa iade edilir. Kuruluşlar gerçekleştirilmeyen ithalatlara dair bilgileri BÜGEM’ e gönderir.
(3) Bu genelge kapsamında yapılacak ön izin başvurularında sunulacak her türlü bilgi ve belgenin doğruluğundan ve bu belgelerden dolayı üçüncü şahıslarla ilgili çıkabilecek sorunlardan başvuru sahibi sorumludur.
(4) İthal edilen süs bitkileri ile ilgili kayıtlar 5 yıl süre ile yapılan denetimlerde gösterilmesi amacıyla muhafaza edilir.
(5) Bu Genelge kapsamında yer alan belgeler www.tarim.gov.tr adresinde yayımlanır.
İdari yaptırımlar
MADDE 17 – (1) Bu Genelge hükümlerine aykırı hareket edenler ile ithalat işlemleri sonucunda gerçekleşen ithalat ile ithalat ön izin işlemlerinde sunulan bilgi, belge, beyan ve taahhütler arasında farklılıklar bulunması halinde 5553 sayılı Tohumculuk Kanununun 11 ve 12 nci maddeleri gereğince işlem yapılır.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 18 – (1) Bu Genelge yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 2015/3 sayılı Süs Bitkileri İthalat Uygulama Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 19 – (1) Bu Genelge, Bakan Olur’u tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20 – (1) Bu Genelge hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

Ekler:

EK–1
GTİP MADDE İSMİ
0601.10.10.00.00 Sümbül soğanları
0601.10.20.00.00 Nergis soğanları
0601.10.30.00.00 Lale soğanları
0601.10.40.00.00 Glayöl soğanları
0601.10.90.10.00 Diğer çiçek soğanları
0601.10.90.90.00 Diğerleri
0601.20.30.00.11 Orkide soğanları
0601.20.30.00.12 Sümbül soğanları
0601.20.30.00.13 Nergis soğanları
0601.20.30.00.14 Lale soğanları
0601.20.90.10.11 Glayöller
0601.20.90.10.19 Diğerleri
0601.20.90.90.00 Diğerleri (akvaryum bitkisi olarak kullanılanlar hariç)
0602.10.90.00.00 Diğerleri (Süs bitkilerinin köksüz çelik ve daldırmaları)
0602.30.00.00.00 Rododendronlar ve açelyalar (aşılı veya aşısız)
0602.40.00.00.00 Güller (aşılı veya aşısız)
0602.90.45.00.11 Çelikler
0602.90.45.00.12 Fidanlar
0602.90.46.00.00 Çıplak kökleriyle birlikte olanlar
0602.90.47.00.00 Kozalaklı ve yaprak dökmeyen ağaçlar
0602.90.48.00.00 Diğerleri
0602.90.50.00.00 Diğer açık hava bitkileri
0602.90.70.00.11 Çelikler
0602.90.70.00.12 Fidanlar
0602.90.91.00.00 Tomurcuklu veya çiçek açmış çiçekler (kaktüsler hariç)
0602.90.99.00.00 Diğerleri
1209.30.00.00.00 Genellikle çiçekleri için yetiştirilen otsu bitkilerin tohumları
1209.99.91.00.00 Genellikle çiçekleri için yetiştirilen bitkilerin tohumları (1209.30 alt pozisyonundakiler hariç)
1209 29 80 00 18 Cynodon spp.
Dicondra spp.
Zoysia japonica
Paspalum vaginatum
Pennisetum clandestinum


EK–2
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINA
................ Müdürlüğü
Aşağıda tür, çeşit, miktar ve nitelikleri belirtilen süs bitkilerini ithal etmek istiyorum. Kontrol Belgelerinin onaylanarak, ithalat müsaadesi verilmesi için gereğini arz ederim.
  Tarih
  Firma kaşesi, İmzalayan Yetkilinin Adı ve Soyadı, Unvanı
  (Kontrol Belgesindekilerle aynı olmalıdır)
FİRMA ADI :
ADRESİ :
İTHALATIN YAPILACAĞI ÜLKE :
GİRİŞ GÜMRÜK KAPISI :
İTHAL EDİLECEK SÜS BİTKİSİ MATERYALİNE AİT BİLGİLER:
SÜS BİTKİSİNİN CİNSİ VE TÜRÜ (Latince alfabetik sıra ile yazılacak) İTHAL AMACI NİTELİĞİ (Fidan, çelik, aşı kalemi, anaç, tohum, vs. belirtilecek) GTİP NUMARASI MİKTARI (ADET) (Tohum için Kg) PARASAL DEĞERİ
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           



EK-3

KONTROL BELGESİ
T.C.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
................ Müdürlüğü
KONTROL BELGESİ
GTİP (1) :
Madde ismi (2) :
Hangi listede yer aldığı :
İthalatçı firmanın
- Ticaret unvanı :
- Adresi ve tel no :
- Vergi dairesi :
- Vergi sicil no :
İhracatçı firmanın
- Ticaret unvanı :
- Adresi :
Maddenin
Kullanım yeri :
İthal amacı (3) :
Miktarı :
Şarj no (4) :
Menşe ülkesi :
Yükleme ülkesi :
Giriş gümrüğü :
Kullanıcı firmanın
- Ticaret unvanı :
- Adresi ve tel no :
İthal edilecek maddenin özelliğine göre aşağıdaki ilgili başlığı yuvarlak içine alınız.
(Madde B grubunda ise ayrıca ilgili bölümün altı çizilir.)
A- 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine uygundur.
B- Avrupa Topluluğu, Dünya Sağlık Teşkilatı, Dünya Gıda Kodeksi spesifikasyonlarına uygundur.
C- 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu hükümlerine uygundur.
D- 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu hükümlerine uygundur.
E- 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerine uygundur.
(1) GTİP tespiti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sorumluluğunda değildir.
(2) Proforma faturada tek isim altında birden fazla madde varsa bunların orijinal isimleri ayrı ayrı belirtilecektir.
(3) Canlı su ürünleri ithalatında belirtilecektir.
(4) Veteriner tıbbi ürünlerin, bu ürünlerin veya başlangıç maddelerinin üretiminde kullanılan maddelerin ithalatında belirtilecektir.
Tarafımızca düzenlenen işbu formdaki bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu ve ithalatı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2016/5) hükümlerine uygun olarak yapacağımızı taahhüt ederiz.
Firma kaşesi
Yetkilinin Adı ve Soyadı
İmza
İlgili Tebliğ uyarınca yapılan incelemede, işbu Kontrol Belgesi kapsamı ürünün, insan sağlığı ve güvenliği ile hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden gümrük aşamasında yapılacak denetimlerde uygun bulunması halinde ithali uygun görülmüştür.İmza ve mühür
Tarih
 




EK-4
TAAHHÜTNAME - I
 
…………… MÜDÜRLÜĞÜNE
………. firmasının, deneme amacıyla ithal edeceği ………… çeşidi tohumluk, kuruluşumuz tarafından yurt içinde denemelere alınarak sonuçları değerlendirilecektir.
Araştırıcı Kuruluşun : Araştırma Kuruluşu Yetkilisi
Adı ve Unvanı: Adı, Soyadı, Unvanı
Adresi : İmzası Tarih
Telefonu :  
Faksı :  




EK-5
T A A H H Ü T N A M E - II

…/…/2016 tarihli dilekçe ile ………………. Müdürlüğüne müracaat ederek ithalat izni talebinde bulunduğumuz süs bitkileri ile ilgili olarak; sunulan bilgi ve belgelerin içeriğinin doğruluğunu ve ithal edilen materyallerin sağlık ve kalite yönünden ülke zararına yol açmayacağını ve söz konusu materyallerin Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) olmadığını garanti eder. Ayrıca bu konulardan doğabilecek her türlü hukuki-cezai sorumluluğu ve meydana gelmesi muhtemel zararların, zararın doğduğu tarihten itibaren işleyecek gecikme zammı ile birlikte gayrikabil-i rücu hiçbir itiraz beyan etmeden ilk talepte 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümleri çerçevesinde tarafımızdan karşılanacağını şahsım/kuruluşum adına kabul ve taahhüt ederim.

  (Tarih)
  (Yetkili Adı Soyadı ve İmzası, Unvanı, Firma Kaşesi)





EK-6
T A A H H Ü T N A M E - III

…/…/2016 tarihli dilekçe ile …………. BÜGEM’e müracaat ederek ihracata yönelik ithalat ön izin talebinde bulunduğumuz süs bitkilerini; 2016/3 sayılı Süs Bitkileri İthalat Uygulama Genelgesi kapsamında yer alan hükümler çerçevesinde ithal ederek, bu materyalleri yurtiçi tohumluk ticaretinde kullanmayıp, ithal tarihinden itibaren 1 (bir) yıl içerisinde tamamını ihraç edeceğimizi, ayrıca bu konulardan doğabilecek her türlü hukuki-cezai sorumluluğu ve meydana gelmesi muhtemel zararların, zararın doğduğu tarihten itibaren işleyecek gecikme zammı ile birlikte gayrikabil-i rücu hiçbir itiraz beyan etmeden ilk talepte 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümleri çerçevesinde tarafımızdan karşılanacağını şahsım/kuruluşum adına kabul ve taahhüt ederim.
  (Tarih)
  (Yetkili Adı Soyadı ve İmzası, Unvanı, Firma Kaşesi)


EK – 7

SÜS BİTKİLERİ İTHALATI İSTATİSTİK BİLGİ CETVELİ
…../…./ 2016 -…../…./ 2016 DÖNEMİ İTHALAT İZİNLERİ
……………..MÜDÜRLÜĞÜ
Kuruluşun Adı Materyalin Niteliği (Fidan/Anaç/ Fide/Çelik/Aşı Kalemi vb.) G.T.İ.P. Türü (Palmiye, gül vb.) Miktarı (Adet/kg/paket/kavanoz) Parasal Değeri İthalatın Yapıldığı İthalat İzninin
Tutar Döviz Türü Dolar Cinsinden Karşılığı Ülke Firma Tarihi Sayısı Amacı

                         




EK 8
İTHALAT ÖN İZİN YAZISI ÖRNEĞİ
 
T.C.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
………………… Müdürlüğü
 
Sayı :
Konu: Süs Bitkileri İthalatı
DOSYA


………. Şirketi, …….. tarihli dilekçe ile Bakanlığımıza başvurarak, ……. ülkesi …………… firmasından alınan ……. tarih ve ……. nolu proforma faturada belirtilen …… G.T.İ.P. numaralı ……………………… adet ……… çiçek soğanını toplam ……… bedel ile re-eksport amaçlı kullanmak üzere ..…….. Gümrük Müdürlüğü üzerinden ithal etmek istemektedir.
Söz konusu çiçek soğanlarının ithali; 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa uyulması, tamamının ihraç edilmesi, ithalatta alınan tüm vergi ve fonların ödenmesi şartıyla ve 31/12/2015 tarih ve 29579 sayılı Resmi Gazete (4.Mükerrer)’de yayımlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2016/5) ile 2016/3 sayılı Süs Bitkileri İthalat Uygulama Genelgesi kapsamında uygun görülmüştür.
Gereğini rica ederim.
  ONAYLAYAN
  Yetkili
  Adı, Soyadı, İmza



Ek:
1- Proforma Fatura (… adet)
2- Kontrol Belgesi (… adet)
Dağıtım:
…… Zirai Kar. Müd./ …… Valiliğine (İl Gıda, Tarım ve Hayv. Müd.) ….... Şirketine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder