Cuma, Şubat 19, 2016

Tohumluk İhracatı Uygulama Genelgesi (2016/4)

Tohumluk İhracatı Uygulama Genelgesi (2016/4)
Bu Genelge, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sayfasından alınmıştır. (MevzuatNet)
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu genelgenin amacı ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ön izni ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Genelge, ülkemizde üretilen, ithal edilen, ithal edilerek çoğaltımı yapılan, işlenen ve tekrar ihraç edilmek istenen tohumlar, süs bitkileri, çiçek tohumları ile meyve/asma fidanı/fidesi ve üretim materyali ihracatını kapsamaktadır.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Genelge 3/6/2011 tarihli ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 18/3/2010 tarihli ve 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu, 15/1/2004 tarihli ve 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ve bu Kanunlara istinaden çıkarılan ikincil mevzuat ile CITES (Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme), 19/7/2012 tarihli ve 28358 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Doğal Çiçek Soğanlarının Üretimi, Doğadan Toplanması ve İhracatına İlişkin Yönetmelik, 6/6/2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat Yönetmeliği ile 19/9/1996 tarihli ve 22762 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat 96/31) hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Genelgede geçen;
a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
b) BÜGEM: Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünü,
c) İl Müdürlüğü: Bakanlık İl Müdürlüğünü,
ç) İthalat amaçlı ihracat: Yurtdışında tohumluk üreterek ülkemize yeniden ithal etmek amacıyla ebeveyn veya üst kademe tohumlukların ihraç edilmesini,
d) Re-eksport: İthal edilen tohumluğun ithal edildiği şekliyle veya kısmen değiştirilerek tekrar ihraç edilmesini,
e) Tohumluk: Bitkilerin çoğaltımı için kullanılan tohum, yumru, fide, fidan, çelik gibi generatif ve vegetatif bitki kısımlarını,
f) Tohumluk sertifikasyon müdürlükleri: Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Adana, Antalya, Beydere, Çayırova, Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürlükleri ile Karacabey Fide Fidan Test Merkezi Müdürlüğünü,
ifade eder.
Esaslar
MADDE 5 – (1) Ülkemizde üretilmiş veya ithal edilmiş tohumluklar ihraç edilir.
(2) Tohumluk ihraç izinleri, İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ gereğince verilmektedir. Bu Tebliğin Ek-1’inde ihracı yasak malların listesi verilmiştir. Bu listede yer alan doğadan toplanan doğal çiçek soğanları, zeytin (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi’nde yayımlanmış olan çeşitlerinin yurt içinde sertifikalandırılmış olanları hariç), incir (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi’nde yayımlanmış olan çeşitlerinin yurt içinde sertifikalandırılmış olanları hariç), fındık, antep fıstığı, asma (sultani çekirdeksiz) fidanlarının ihracı yasaklanmıştır.
(3) İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğin Ek-2’si İhracı Ön İzne Bağlı Mallar Listesi olup, tohumlukların (orman ağacı tohumları ve diğer yetiştirme materyalleri hariç), ihracatı kotayla veya başka herhangi bir kayıtla sınırlandırılan doğal çiçek soğanları ile zeytin ve incir fidanlarının (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi’nde yayımlanmış olan çeşitlerinin yurt içerisinde sertifikalandırılmış olanları) ihracatı da Bakanlığın ön iznine tabidir.
(4) Tohumluk ihracatında, alıcı tarafından istenecek tohumluk sertifikalarının ve ithalatçı ülkenin tohumlukta aradığı özelliklerin temini ihracatının yükümlülüğündedir.
(5) 5042 sayılı Kanun hükümlerine göre, koruma altına alınan bir çeşidin tohumluklarının ihracında korunan çeşidin hak sahibi yetkilidir. Bu tür tohumlukların hak sahibi dışındaki kişi ve kuruluşlar tarafından ihraç edilebilmesi için hak sahibinin izni gereklidir.
(6) Doğal çiçek soğanları ile ilgili ihracat ön izin işlemleri, Doğal Çiçek Soğanlarının Üretimi, Doğadan Toplanması ve İhracatına İlişkin Yönetmelik kapsamında yürütülmektedir. Doğal Çiçek Soğanlarının 2016 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2015/47) kapsamında yer alan doğal çiçek soğanlarının ihracatı ile ithalat yoluyla elde edilen doğal çiçek soğanlarının yeniden ihracatına yönelik ihracat izinleri BÜGEM tarafından verilir. Yeniden ihracat amacıyla ithalatı yapılan doğal çiçek soğanları türlerinin ihracatında, firmanın Yönetmelik gereği ihracat yeterliliğine sahip olması gerekmez. Ancak, bu amaçla ithal edilen doğal çiçek soğanlarının tamamının ihraç edilmesi gerekir. İhracat ön izin başvurusunda, daha önce alınan ithalat ön izin yazısı ile gümrük beyannamesinin bir örneği, diğer belgelere ek olarak sunulur.
Tohumluk ihracat ön izni verecek kuruluşlar
MADDE 6 – (1) Tohumluk ihraç ön izni vermeye il müdürlükleri ve tohumluk sertifikasyon müdürlükleri yetkilidir.
(2) İhracata yönelik ithal edilen tohumlukların ihraç edilmesine ilişkin işlemler, söz konusu tohumluklara ithalat ön iznini düzenleyen kuruluş tarafından yürütülür.
(3) İthalat amacıyla ihracat ön izin işlemleri, tohumluk sertifikasyon müdürlükleri tarafından yürütülür.
Tohumluk ihraç etmeye yetkili kuruluşlar
MADDE 7 – (1) Vergi/TC kimlik numarası olan ve bu Genelge kapsamında belirtilen evrakları eksiksiz olarak temin eden kişi ve kuruluşlar ile kamu kurum ve kuruluşlarına tohumluk ihracat izni verilir.
Tohumluk ihracatında istenecek belgeler
MADDE 8 – (1) Tohumluk ihracatında aşağıdaki belgeler istenir.
a) Başvuru dilekçesi: Ek-1’de örneği bulunan “Tohumluk İhracatı Başvuru Dilekçesi’ ihracat talebinde bulunan kişi veya kuruluş tarafından doldurulacaktır. Dilekçede, ihracatın yapılacağı ülke ve kuruluş, ihraç edilecek tohumluğun türü, çeşidi, birim fiyatı ve toplam parasal değeri ve ihraç edilecek gümrük kapısı belirtilir.
b) Tohumluk İhracatı Formu: Ek-2’de örneği mevcut olan “Tohumluk İhracatı Formu” ihracatçı tarafından 4 (dört) nüsha olarak düzenlenir.
c) İhracat amacıyla ithal edilen tohumlukların ihracatında ithalat ön izin yazısı ve gümrük giriş beyannamesi ibraz edilir.
ç) Tohumluk üretimi amacıyla ithal edilen ebeveyn tohumlukların ihracatında; ithalat ön izni aşamasında ibraz edilen sertifikanın sunulması zorunludur.
d) Zeytin ve incir fidanı ihracatında, fidan/üretim materyali sertifikası/standart fidan belgesi ibraz edilir.
e) Buğday ve arpa tohumluğu ihracatında ihraç edilecek tohumluk partisine ait analiz sonuçlarını gösteren belge istenir.
f) İhracat amacıyla ithal edilen tohumlukların ihracat ön izin başvuru ücretinin yatırıldığına dair belge.
İhracat ön izin yazısının düzenlenmesi
MADDE 9 – (1) İhracat ön izin yazısı (Ek-6) 4 (dört) nüsha düzenlenir. İhracat amacıyla ithal edilen tohumların ihracatı ile re-export ihracat ön izinlerinde “19 Eylül 1996 tarih ve 22762 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat Yönetmeliğinin 96/31 sayılı İhracat Tebliğine göre ihracatta tanınan herhangi bir teşvikten yararlanmaması şartı” eklenecektir.
(2) İhracat ön izin yazısına birer nüsha Tohumluk İhracat Formu (Ek-2) eklenerek; ihracatçı firmaya, ilgili Gümrük Müdürlüğüne ve ihracatın yapılacağı gümrük müdürlüğünün bulunduğu ildeki il müdürlüğü/zirai karantina müdürlüğüne gönderilir. Bir nüshası ise dosyasında muhafaza edilir.
(3) Tohumluk ihracat ön izinleri 6 (altı) ay süre ile geçerlidir. Süre bitiminde ihracatın fiilen gerçekleşmemesi halinde, söz konusu durum ihracatçı tarafından ihraç ön izninin alındığı kuruluşa bildirilir.
(4) İhracat ön iznini düzenleyen müdürlükler, ihracat ön izni verilen tohumluklara ait İhracat İstatistik Bilgi Cetvellerini (Ek–3, Ek–4 ve Ek–5) üçer aylık dönemler halinde BÜGEM’e gönderir.
İdari yaptırımlar
MADDE 10 – (1) Bu Genelge hükümlerine aykırı hareket edenler ile ihracat işlemleri sonucunda gerçekleşen ihracat ile ihracat ön izin işlemlerinde sunulan bilgi, belge, beyan ve taahhütler arasında farklılıklar bulunması halinde 5553 sayılı Tohumculuk Kanununun 11 ve 12 nci maddesi gereğince işlem yapılır.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 10 – (1) 2016/4 sayılı Tohumluk İhracatı Uygulama Genelgesi yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2015/4 sayılı Tohumluk İhracatı Uygulama Genelgesi yürürlükten kalkar.
Yürürlük
MADDE 11 – (1) Bu Genelge Bakan Olur’u tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12 – (1) Bu Genelge hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Ekler:
1- Tohumluk İhracatı Başvuru Dilekçesi
2- Tohumluk İhracatı Formu
3- Tohumluk İhracatı İstatistik Bilgi Cetveli
4- Meyve/Asma, Fidan ve Üretim Materyali ile Sebze ve Çilek Fideleri İhracatı İstatistik Bilgi Cetveli
5- Süs Bitkileri İhracatı İstatistik Bilgi Cetveli
6- İhracat Ön İzin Yazısı Örneği

Ek–1
TOHUMLUK İHRACATI BAŞVURU DİLEKÇESİ
Aşağıda tür, çeşit, miktar ve nitelikleri belirtilen tohumlukları ihraç etmek istiyorum. İhracat ön izin müsaadesi verilmesi için gereğini arz ederim.

Tarih

Firma Kaşesi

İmzalayan Yetkilinin Adı, Soyadı ve Ünvanı



İhracatçı Firma Adı :
İhracatçı Firma Adresi :
İhracatın Yapılacağı Ülke :
İhracatın Yapılacağı Kuruluş :
Çıkış Gümrük Kapısı :
İHRAÇ EDİLECEK TOHUMLUĞA AİT BİLGİLER
Tohumluğun Türü ve
Çeşidi
GTİP Numarası Miktarı (kg) Parasal Değeri
       
       
       
       

 

Ek-2

 
TOHUMLUK İHRACATI FORMU


1- Talep Sahibinin
a) Adı Soyadı veya Ünvanı :
b) Adresi :
c) Vergi No :


2- Malın Gideceği Firma veya Kuruluşun
a) Adı Soyadı veya Ünvanı :
b) Adresi :
c) Ülkesi :


3- Tohumluğun
a) Cinsi :
b) G.T.İ.P. :
c) Üretim Yılı ve Menşei :
ç) Ambalaj Şekli :
f) Miktarı :
g) Değeri (TL ve USD olarak) :
4- İhraç Gümrüğü :





Talep Sahibi

Adı Soyadı

İmza, tarih, kaşe


Ek-3
TOHUMLUK İHRACATI İSTATİSTİK BİLGİ CETVELİ
……………………… MÜDÜRLÜĞÜ
Kuruluşun Adı İHRAÇ EDİLECEK
MATERYALİN
Miktar Birim
(Kg/adet)
Parasal Değeri İhracatın Yapıldığı İhracatın
Verildiği
Tarih
İhracatın
Sayısı
Tür Adı Çeşit Adı Tutar Para Birimi Dolar (USD)
Bazında Değeri
Ülke Firma
                       
                       
                       
                       
                       
                       

DÜZENLEYEN

ONAYLAYAN
(Teknik Eleman)

(İlgili Şube Müdürü)
…/.../2016

…/…/2016




Adı Soyadı

Adı Soyadı
İmza

İmza


Ek-4
MEYVE/ASMA, FİDAN VE ÜRETİM MATERYALİ İLE SEBZE VE ÇİLEK FİDELERİ İHRACATI İSTATİSTİK BİLGİ CETVELİ
……………………… MÜDÜRLÜĞÜ
Kuruluşun
Adı
İHRAÇ EDİLECEK MATERYALİN Miktar Birim
(Kg/adet)
Parasal Değeri İhracatın Yapıldığı İhracatın
Verildiği
Tarih
İhracatın
Sayısı
Fidan/
Anaç/
Fide/Çelik/
Aşı Kalemi
Tür Adı Çeşit Adı Tutar Para
Birimi
Dolar
Bazında
Değeri
Ülke Firma    
                         
                         
                         
                         
                         
                         

DÜZENLEYEN

ONAYLAYAN
(Teknik Eleman)

(İlgili Şube Müdürü)
…/.../2016

…/…/2016




Adı Soyadı

Adı Soyadı
İmza

İmza



Ek-5
SÜS BİTKİLERİ İHRACATI İSTATİSTİK BİLGİ CETVELİ
……………………… MÜDÜRLÜĞÜ
Kuruluşun
Adı
İHRAÇ EDİLECEK
MATERYALİN
Miktar Birim
(Kg/adet)
Parasal Değeri İhracatın Yapıldığı İhracatın
Verildiği
Tarih
İhracatın
Sayısı
Fidan/
Anaç/
Fide/Çelik/Aşı
Kalemi
Tür Adı Tutar Para
Birimi
Dolar
Bazında
Değeri
Ülke Firma
                       
                       
                       
                       
                       
                       

DÜZENLEYEN

ONAYLAYAN
(Teknik Eleman)

(İlgili Şube Müdürü)
…/.../2016

…/…/2016




Adı Soyadı

Adı Soyadı
İmza

İmza




Ek - 6
İHRACAT ÖN İZİN YAZISI ÖRNEĞİ

T.C.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
………….............. Müdürlüğü
Sayı :
Konu: Tohumluk İhracatı
DAĞITIM


……….. Şirketi ………….. tarihli dilekçesi ile Müdürlüğümüze müracaat ederek; ..…… çeşidine ait ……. kg/adet ……… tohumluğunu ……….. bedel karşılığında ………….’da yerleşik ……….. firmasına ………… Gümrük Müdürlüğü kanalıyla ihraç etmek istemektedir.
Söz konusu tohumlukların ihracı; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na uyulması kaydıyla, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve 2016/4 sayılı Tohumluk İhracatı Uygulama Genelgesi hükümlerine göre uygun görülmüştür.
Gereğini rica ederim.

ONAYLAYAN

Yetkili

Adı, Soyadı, İmza


Ek:
1- İhracat Formu (…. sayfa)
Dağıtım:
……. Şirketine
……. Gümrük Müdürlüğüne
……. Zirai Kar. Müd./ …… Valiliğine (İl Gıda, Tarım ve Hayv. Müd.)
Not: İhracat amacıyla ithalat edilen tohumların ihracatı ve re-export ihracat ön izinlerinde 19 Eylül 1996 tarih ve 22762 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat Yönetmeliğinin 96/31 sayılı İhracat Tebliğine göre ihracatta tanınan herhangi bir teşvikten yararlanmaması şartı belirtilecektir.

1 yorum:

  1. Thank you for posting such a great blog. I found your website perfect for my needs. Read About Meyve İhracatı İthalatı

    YanıtlaSil