Pazartesi, Ocak 04, 2016

İthalat Rejimine 2016 yılında yapılan değişiklikler

İthalat Rejimine 2016 yılında yapılan değişiklikler

2016 yılı İthalat Rejimi (İthalat Rejimi Kararına Ek Karar - 2015/8306)31.12.2015 tarihli 1. Mükerrer Resmi Gazete' de yayımlanmıştır. Aşağıda ithalat rejimine yapılan önemli değişikliklerin özetini bulabilirsiniz:
2013/4346 sayılı İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile Endonezya Menşeli Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi ve İlave Gümrük Vergisi Teminata bağlanmasıyla ilgili aşağıda özeti verilen uygulama 01.Nisan.2013 tarihinden itibaren yürürlükteydi.
Konfeksiyon sektörü kapsamındaki örme giyim eşyası ve aksesuarları; örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarları ile diğer hazır eşyanın ve elektrikli makina cihazlar ve bunların aksam ve parçalarının Endonezyadan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamında ithalatında, İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde belirlenen diğer ülkeler sütununda belirtilen vergiler ile gelişme yolundaki ülkeler sütununda yer alan vergiler arasındaki fark, gümrük mevzuatı çerçevesinde geçici bir süre için teminata bağlanacaktır.
Yukarıdaki uygulamaya ait 2013/4346 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırılmıştır. 2016 yılı İthalat Rejimi Kararına Ek Karar' ın 2. Maddesi hükmü gereği, anılan Karar kapsamında alınan teminatlar talep edilmesi halinde gümrük vergilerinin iadesine ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde ilgilisine iade olunacaktır.

2016 yılı İthalat Rejimi Kararı - Ek 3 de yayımlanan GENELLEŞTİRİLMİŞ TERCİHLER SİSTEMİNDEN YARARLANACAK ÜLKELER LİSTESİ kapsamında yayımlanan A- GELİŞME YOLUNDAKİ ÜLKELER (G.Y.Ü.) ve B- ÖZEL TEŞVİK DÜZENLEMELERİNDEN YARARLANACAK ÜLKELER (Ö.T.D.Ü.) listelerinde aşağıdaki değişiklik yapılmıştır:
gelişme yolundaki ülkeler (g.y.ü.) veözel teşvik düzenlemelerinden yararlanacak ülkeler (ö.t.d.ü.) listesinden den çıkarılan ülkeler
2016 yılı İthalat Rejimi Kararı ile gümrük vergisi ile toplu konut fonu ve tarım payı fonlarından yapılan değişiklikleri aboneler için olan kısımlarda takip edebilirsiniz. Önceki Seneye Göre Değişen GTİP Numaralarını gösteren korelasyon cetveline aşağıdaki linkten XL formatında erişebilirsiniz: 2016 Yılında Değişen Gümrük Tarife Pozisyonları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder